2021. szeptember 23. csütörtök
[Répcevidék]

Szobor- és téravatás

Haller Erzsébet
Szobor- és téravatás
Július 6-án településünkön felavatták gróf Festetics Imre mellszobrát és átadták a róla elnevezett teret is.

Festetics Imre (1764-1846) Ságon született és Kőszegen halt meg. Felvilágosult szellemű gróf volt, aki juhokkal végzett kísérleteket. Tapasztalatait 1819-ben tette közzé az Oekonomische Neuigkeiten und Verhandlungen című folyóiratban. Az öröklődést tanulmányozta a beltenyésztés módszerével. Festetics négy pontban foglalta össze téziseit a beltenyésztéssel és az öröklődéssel kapcsolatban. Ezeket pedig a természet genetikai törvényeinek nevezte. Itt találkozhatunk első alkalommal a genetika szóval mint szakkifejezéssel. Ennek bicentenáriumát is ünnepeltük a szobor és téravatással.
Simaságon a Festetics-kultusz feltámasztója, kezdeményezője és pártfogója dr. Seregi János professzor, Szabó T. Attila biológus professzor és Takács Győző keramikus művész voltak. A kezdeményezést felkarolta és támogatta Molnár László, községünk polgármestere, személyében termékeny talajra lelt a Festeticsek tudományos munkásságát bemutatni kívánó igény.
A polgármester köszöntője után Galavics Adrienn ismertette a gróf életútját, majd Szabó T. Attila ünnepi beszéde következett. A szobor leleplezése előtt még Östör Dominik szavalta el Juhász Gyula A szobor című versét. Az ünnepségen dr. Seregi Jánost Festetics Imre-emlékéremmel tüntették ki.
A mellszobrot Takács Győző keramikusművész készítette, az ő alkotása. Köszönjük neki, hogy újabb köztéri szoborral gazdagodhatott a községünk. Külön köszönet illeti még az önkormányzat dolgozóit, akik éjt nappallá téve fáradoztak a tér kialakításában, széppé tételében.
Az ünnepség záró akkordjaként koszorúzásokra került sor. A fent említett professzorok mellett Simaság község képviselőtestülete, valamint a rendezvényre érkezett társtelepülés, Vágfüzes képviselőtestülete is koszorút helyezett el gróf Festetics Imre szobránál.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.