2021. szeptember 23. csütörtök
[Répcevidék]

Simaság – Festetics Imre-emléknap és konferencia

Haller Erzsébet
Simaság – Festetics Imre-emléknap és konferencia
Simaságon hatodik alkalommal rendeztek Festetics Imre-emléknapot és konferenciát. Ennek helyszíne a gróf bátyjáról, Festetics Györgyről elnevezett Művelődési Ház volt.

A gróf, aki a genetika „nagyatyja" volt, 1774-ben született a sági Festetics-kastélyban. A hatalmas Festetics-birtokokon az állattenyésztésen belül juhtenyésztést is folytattak. Az akkori főurak számára fontos volt az e fajok gyapjú- és húsbevételéből származó haszon maximalizálása. Festetics Imre azért kezdett kísérletekbe, hogy rájöjjön, miképp tud kitenyészteni jobb és jobb egyedeket. Az öröklődésüket tanulmányozta, és arra a megállapításra jutott, hogy e fajok öröklődésében a belső faktoroknak fontosabb a szerepük, mint a környezeti tényezőknek. Téziseit a 1819-ben fogalmazta meg. Innentől datálódik a genetika szó mint szakkifejezés.
Simon Dániel polgármester köszöntötte a konferencia előadóit és az érdeklődő helybélieket. A konferencia nyitó momentuma Festetics Imre emléktáblájának megkoszorúzása volt a temetői emlékhelyen.
A Művelődési Házba visszatérve az első előadó, Szabó T. Attila biológus professzor volt, aki „Genetika 200 - Festetics Imre emlékév 2019" címmel tartott előadást. A genetika 1819-től napjainkig tartó kétszáz évét tekintette át, valamint a bicentenárium évében lezajlott országos konferenciákról is beszámolt.
Faragó Sándor „Egy vadászó magyar herceg" címmel Festetics (II.) Taszilóról tartott előadást. Kifejezően szemléltette az arisztokrácia összetartó erejét és a vadászatok révén kialakult és ápolt kapcsolatait.
A kávészünet után Zsarnóczay Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem vegyészmérnök kutatója a csicseriborsóról tartotta meg előadását, mely Mendel borsókísérletei révén kapcsolódott a témához.
Barancsi Ágnes Mezőtúrról a „túri kamra" példáján keresztül közösségük munkájáról, összetartó erejéről számolt be. Előadása mellett bemutatót is tartottak helyi gazdálkodók, kistermelők, kézművesek termékeiből. Kóstolni és vásárolni is lehetett a házi készítésű élelmiszerekből.
Gerencsér Zoltán a Bakonyerdő Zrt.-től a Keszthely és Gyenesdiás határában húzódó, 4,2 hektáron elhelyezkedő Festetics Imre Állatparkot és a Természet Háza Látogatóközpontot mutatta be nagyon szemléletesen.
Zárásként Dr. Seregi János professzor tartotta meg előadását „Sikeres Festeticsek" címmel.
A rendezvény keretében Szabados László és Molnár László emléklapot vehetett át Seregi Jánostól, e konferenciák létrejöttében és segítésében végzett munkájuk elismeréseként.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.