2022. október 6. csütörtök
[Répcevidék]

Petőfi ünnep Simaságon

Haller Erzsébet
Petőfi ünnep Simaságon

2022. július 23-án nívós kulturális rendezvényre került sor Simaságon, ugyanis nagy költőnk, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, Simaság Község Önkormányzata ünnepi műsort szervezett. A szervező pályázatot nyújtott be, a Nemzeti Kulturális Alap által létrehozott Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium kiírása szerint, „A velünk élő Petőfi" - A Petőfi emlékévhez kapcsolódó előadó- és alkotóművészeti versenyek, találkozók lebonyolítása altémában.
A délelőtt folyamán, a júliusi rekkenő hőség dacára, szép számmal gyülekeztek a kulturális élményre vágyók, a művelődési ház udvarán felállított rendezvénysátorban. Az eseményen tiszteletüket tették a környező települések polgármesterei is. Simon Dániel polgármester köszöntője után, három József Attila díjjal kitűntetett költő lépett színre. Elsőként Devecsery László tartott előadást " A Petőfi család és Szabadszállás" címmel. Rövid szünet után Zsille Gábor következett, aki " Petőfi - ami a tankönyvekből kimaradt" címmel nyújtott át egy csokrot Petőfi életútjának fejezeteiből. Érdekes, izgalmas és kevesek által ismert részleteket ismerhettek meg a hallgatók, a kiváló stílusú előadótól. Végül Szálinger Balázs "A vagány, humoros Petőfi" című elmélkedését hallgathattuk. A Petőfi emlékműsor utolsó előadója Ács Tamás színművész volt, aki "A bor dicsérete" című előadásával járult hozzá a rendezvény sikeréhez. Az elhangzott szavalatokkal bepillantást nyerhettünk abba, hogy a nemzet nagy költője milyen viszonyt „ápolt" a nemes itallal. Az előadásokat szünetek követték, mert a nagy melegben jól jött a hűs ásványvíz. A felfrissüléseket követően a győri Hangraforgó együttes játékát hallhatta a közönség. Petőfi versei csendültek fel, a számos hangszeren játszó zenész-páros műsorblokkjaiban, melyek az esemény üde színfoltjai voltak.
A délelőtti előadás-sorozatot ebéd zárta, majd egy óriási születésnapi torta is "terítékre került" a jelenlévők örömére. A közös étkezés alatt és után lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre, a hallgatóság és az előadók között.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.