2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Őszi tükörkép Egyházasfaluból

Major Izabella
Őszi tükörkép Egyházasfaluból

Az idei, szorongó hangulatú esztendőben különösen nagy kincs, ha öröm ér bennünket. Kis falunkban néhány hét alatt egy egész csokornyi jutott belőle.
Jóleső érzés mindannyiunk számára, hogy a Kossuth Lajos utcai, féltve őrzött és a hívő asszonyi kezek által mindig méltóan gondozott, de az idő vasfogától erősen megviselt Szűzanya-szobor ismét régi fényében pompázhat a hívek dicséretes összefogásának eredményeként. A Nagyboldogasszony-napi, megindítóan szép újraszentelési szertartáson kis falunk nagy számban képviseltette magát.
A nyár végi örömteli eseményeknél maradva szívesen emlékezünk az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségünkre, amelyre gyönyörű természeti környezetben, a Demsa család szépen kialakított erdő széli birtokán került sor, ahol a gondos házigazdák, Demsa József és Istenes Mária szívélyes fogadtatásban és fejedelmi vendéglátásban részesítették a Szépkorúak Klubját. Meglepetés programként pedig mézkóstolóval egybekötött, értékes méhészeti előadással is kedveskedtek. Köszönet érte!
Az örömteli hangulat szerencsésen tartja magát kis falunkban őszbe hajlóan is. Bizonyítja ezt az ötletes, kitartó díszítési kedv, amely mindig is jellemezte a Faluszépítő Egyesületet. Kezük nyomán gyönyörködhetünk lépten-nyomon a színes, mesés alkotásokban, amelyek jókedvre derít mindannyiunkat a borongósabb napokon is. A falufejlesztő és fiatal gazdakör nyert összesen mintegy másfél millió forintot, gratulálunk, így tovább.
Őszi virágaink közül napról napra bontogatják csodás szirmaikat a szeretteink sírjára kerülő krizantémok. Nemcsak a családok, hanem Önkormányzatunk is szívén viseli az elhunytak emlékének méltó gondozását. Így a mindenszentek napi gyertyagyújtás idején jóleső érzéssel tapasztalhatjuk temetőink lelkiismeretes karbantartását és az új temetőben végbement fejlesztő, korszerű változásokat. Külön öröm, hogy Önkormányzatunk elsődleges tervei között szerepel a másik három temető folyamatos felújítása is. Az új temetőnél kiszedettük a túlnőtt tujákat, azok helyett pedig babérmeggyet telepítünk a szeles északi oldalra, még idén a temetői kút körül fogunk rendet rakni, tervek szerint térkő lesz körülötte, és automata vízszivattyú fogja könnyebbé tenni a vízvételi lehetőséget.
Legfrissebb jó híreink egyike, hogy kis falunk legfiatalabb és legnépszerűbb közösségi helye, a Platán tér, újabb meglepetéssel várja látogatóit. Játszó térre nyertünk pályázatot, valamint őshonos fákat ültetünk fasorként a térre. Az Önkormányzat által létrehozott nyílt WiFi-hálózatnak köszönhetően ingyenes internetezési lehetőséget biztosít mindenki számára.
A fejlődés további lépcsője, hogy faluvezetésünk egyik fő erősségét, a figyelmes és szorgalmas pályázati tevékenységet ismét siker koronázta. A Magyar Falu program keretében meghirdetett eszközigénylési lehetőségen Falufejlesztő Egyesületünk 500000 Ft-ot, az óvodai játékudvarra és köztéri játékok fejlesztésére benyújtott pályázatunk pedig több millió Ft-ot nyert.
Ami még jó hír: 95 éves lakosokat köszönthettünk, Balogh Teri nénit és Keresztes Józsefnét, hála Istennek, jó egészségnek örvendenek, remélhetőleg ez így is marad még hosszú évekig..

„Szép vagy, ó hon!...de naggyá csak fiaid szent akaratja tehet." Vörösmarty tanítását magunkénak érezve Egyházasfaluban hisszük és valljuk, hogy csokornyi örömünk is ebből a mindennapjainkba beépülő és munkálkodó szent akaratból fakad.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Őszi tükörkép Egyházasfaluból
Őszi tükörkép Egyházasfaluból
Őszi tükörkép Egyházasfaluból
Őszi tükörkép Egyházasfaluból
Őszi tükörkép Egyházasfaluból
Őszi tükörkép Egyházasfaluból
Őszi tükörkép Egyházasfaluból