2021. március 5. péntek
[Répcevidék]

Öreg ember, nem vén ember

N. P. Kati
Öreg ember, nem vén ember
Ez is lehet a mottója a következőknek. Habár csak januárban alakult meg hivatalosan a zsirai nyugdíjasok klubja, már mozgalmas hónapokat tudhatnak maguk mögött.

Legutóbb Dumovits István atya vendégei voltak Peresznyén. Itt először az atya által alapított múzeumot nézték meg, ahol az itt élő horvátság történetébe pillanthattak be, az elsősorban vallási tárgyú kiállításon. Hosszú évek gyűjtő munkája van az atya mögött, de mégis a legérdekesebb, legkülönlegesebb tárgyak azok voltak, amelyekhez személyes történeteket tudott mesélni. Például, hogy került ismét egymás mellé az elesett orosz katona kis ikonja és a család Oroszországban őrzött nagy ikonja. Ezek a történetek felbecsülhetetlen értékűek és reméljük, hogy feljegyzésre kerülnek és az utókornak is megmaradnak.
Aztán a nagy beszélgetések, közös imádságok között szó esett a Peruska Mária emlékhelyről, s mivel sokan még nem jártak ott, Dumovits atya felajánlotta, hogy látogassák meg a zsidányi erdőben. Tehát a társaság ide vette útját. Itt szintén rengeteg érdekes történet és anekdota elhangzott. A helynek valóban szelleme van, mely megérintett mindenkit. Többen ígéretet tettek, hogy visszatérnek egy-egy ünnepi mise meghallgatására.
Visszafelé Horvátzsidányban először a templomba mentek be. Érdekessége, hogy szinte mindig nyitva áll a látogatók előtt. Egy közös ima a belépőktől, s aztán a templom történetét is megismerhették. Nem is lett volna elég egy egész délután sem, ha az atya mindent elmesélt volna. Szinte minden padhoz, tárgyhoz személyes emlékek fűzik. S ez nem volt másképpen a parókián sem, ahova meginvitálta a vendégeket. Hálásan köszönjük a szíves vendéglátást, a sok érdekességet, amivel ezt a délutánt felejthetetlenné tette a nyugdíjasoknak.
S aki a leírtak alapján azt gondolja, hogy ez egy szigorúan vallási alapokon nyugvó kirándulás volt, az nagyon téved. Volt köztünk olyan is, aki nem mélyen vallásos, mégis lenyűgözték a hallottak. A kiállítás szinte mindennap látogatható, a kápolnához bármikor ki lehet menni, és ez egy nagyon kellemes kirándulás lehet bárki számára.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Öreg ember, nem vén ember
Öreg ember, nem vén ember
Öreg ember, nem vén ember
Öreg ember, nem vén ember
Öreg ember, nem vén ember
Öreg ember, nem vén ember