2020. április 6. hétfő
[Répcevidék]

Önzetlen segítségnyújtás Nagygeresden

Évtizedes hagyományra vezethető vissza településünkön az évente két alkalommal szervezett véradás.

Az idén először február 20-án fogadtuk a véradókat, a második alkalom ősszel aktuális. A községbeli vöröskeresztes alapszervezet jó kapcsolatot ápol a Magyar Vöröskereszt sárvári területi képviselővel, és nagyban segíti a munkáját. A véradások során a helyi szervezet fő feladata a helyszín biztosítása, a véradók és a vérellátó munkatársainak vendégül látása. Az esemény előtt és után szerény étel- és italkínálattal, ásványvízzel, kávéval, szendviccsel segítjük a donor biztonságos véradását. Bár a véradásért anyagi ellenszolgáltatás nem jár, de minden donornak, 500 forintos étkezési utalványt, csokit, ivólevet nyújtanak át a regisztráció során, így igyekeznek meghálálni az önkéntes véradók önzetlenségét. Nagy szükség van rájuk, hiszen a vér nem pótolható semmivel, a tudomány mai állása szerint előállítása nem lehetséges. Az élet nélkülözhetetlen elemét, az emberi vért csak az emberi szervezet képes termelni. Szerencsére településünkön stagnál a véradók száma annak ellenére, hogy a régi donorok vagy koruk, vagy betegségük miatt már nem tudnak segítő kezet nyújtani. Jelenlegi véradóink között is vannak, akik már 50-60 alkalommal bizonyították támogató szándékukat. A februári véradáson 3 új jelentkezővel bővült a kör, de mivel szeretnénk biztosítani a következő évekre is a donorok számát, ezért hívjuk és várjuk az egészséges, 18. évüket betöltött fiatal generáció tagjait. Szívesen látjuk a környező települések lakóit is onnan, ahol nincs szervezett véradás. A regisztrációhoz TAJ kártya, személyigazolvány és lakcímkártya szükséges. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen minden esetben orvosi vizsgálaton esik át, megismerheti vércsoportját és a kötelező tesztek elvégzése után megtudhatja a szűrővizsgálatok eredményeit.
A véradások során a vér kicserélődik, így felfrissülve, egészségesebben várható a következő időpont.
Fontos a rendszeres véradás, mert a vér tárolása korlátozott, viszont bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor csak a kapott vér segíthet rajta.
Helyi szervezetünk néhány tagja, immár harmadik alkalommal vett részt karácsony előtt a Magyar Vöröskereszt adománygyűjtő akciójában. Tartós élelmiszert kértünk szórólapok segítségével a vevőktől, az egyik bevásárló központ bejáratánál. A segítőkész emberek jóvoltából 42 csomagot tudtunk összeállítani, amit elsősorban falunk egyedül élő nyugdíjasai részére adományoztunk. Szeretném megköszönni a több mint 40 nagygeresdi tag segítségét, akik a tagdíj befizetésével is hozzájárulnak az alapszervezet munkájához. A véradóknak jó erőt és egészséget kívánok, hogy önzetlenségükkel még sokáig támogathassák beteg embertársaikat.

Németh Lajosné

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.