2022. december 5. hétfő
[Répcevidék]

Mézzel, szívvel, szeretettel

Zsoldosné H. Kati
Mézzel, szívvel, szeretettel

„Az alkotás öröme nem valamiféle kiváltság, amely csak a nagy tudósokat vagy művészeket illeti meg. Minden ember, bármely foglalkozási ágban, alkotó munkát végezhet és átélheti annak szenvedélyeit, kereséseit, eredményeit és felfedezéseit, ha akarja ezt, és képes megvalósítani önmagát." Szemjonov

Május utolsó előtti vasárnapján a zsirai Mézes-bábos Csoport kiállítást szervezett az általuk készített munkákból.
A Nemzeti Művelődési Intézet a tavalyi évben tette közzé a felhívást, miszerint kis csoportos szakkörök indítására várták a jelentkezéseket: nemezelés, gyöngyfűzés csipkeverés, kosárfonás és mézeskalács készítés témákban. A felhívással nem titkolt céljuk volt, az alkotó közösségek újra indítása, a járvány okozta bezárások után. Egy szakkör max. 5 fő részvételével valósulhatott meg és 20 alkalommal kellett találkoznunk. Ennek megfelelően kaptunk gyúródeszkát, sodrófát, kötényt, lisztet, fűszereket, ételfestéket, mézet és kiszúróformákat. Ezen kívül egy 30 videóból álló oktatóanyag állt rendelkezésünkre, melyek segítségével lépésről lépésre haladtunk és sajátítottuk el az alapokat. Kicsit kétkedve vágtunk bele a munkába november végén. Vajon mit fogunk csinálni 20 alkalommal? Miért kell ilyen hosszú idő? És kellett! Megtanultuk a mézeskalács sütést, használtunk ütőfát, készítettünk magvas mézeskalácsot, kipróbáltuk a mézespuszedli sütést, készültek 3D-s tálak, dobozok. De a díszítés több formáját is kipróbáltuk, írókáztunk, „terülőmázaztunk". Közben az 5 főből 8 lett, néhányan csatlakoztak hozzánk, s ha nem is minden alkalommal, de sokszor 8-an dolgoztunk. Sütöttünk, díszítettünk és persze jókat ettünk. És természetesen sokat nevettünk. Összekovácsolódott a társaság, valóban közösséget építettünk.
Megtanultuk, hogy olyan bizony nincs, hogy szalakáli, szalagári, ez bizony helyesen szalalkáli.
S végül május 22-én megnyitottuk kiállításunkat az érdeklődők előtt. Kávéval, frissítő italokkal és finom mézespuszedlikkel vártuk a látogatókat. A kiállítás is a program részét képezte, a szakkör zárásának elvárt mozzanata volt, ami nagyon jó hangulatban telt. Egyelőre most nem lesz mézeskalácsozás, de azt megfogadtuk, hogy nem válunk meg egymástól, folytatjuk és karácsony közeledtével mi is tartunk foglalkozásokat, ahol mi adjuk át a tanultakat.
Köszönjük az NMI támogatását!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Mézzel, szívvel, szeretettel