2022. október 6. csütörtök
[Répcevidék]

Megalakult az Együtt Szakonyért Egyesület

Boros Rudolfné
Megalakult az Együtt Szakonyért Egyesület

Októberben jogerőre emelkedett, s immár hivatalosan létezik, működik az Együtt Szakonyért Egyesület. Köszönet Horváth Edina aljegyzőnek, kinek munkája által vált lehetővé, hogy a lelkes, 29 főből álló csapat jogilag is egyesületként működjön. A tagok Némethné Tóth Mártát választották elnöküknek.
Az egyesület célja: „Mindazon kulturális hagyományok ápolása, melyek Szakony település életéhez, történetéhez kapcsolódnak. A vidék értékeinek, tárgyi és szellemi kultúrájának megőrzése, a térségben és a régióban. Természeti és épített környezeti értékek megóvása, fejlesztése. A környezettudatos, egészséges életmódra nevelés."
A kezdeti pénzügyi forrás a tagok tagdíja. Pályázat útján szerzett támogatásra csak később lesz lehetőség.
Bár az egyesület most lett hivatalos, de eddig is jelen volt a település életében. A tavalyi évben nagyon sok ember munkája által készült el a nagy adventi koszorú. Idén februárban az önkormányzattal és a fiatalokkal közösen egy jól sikerült családi farsangot szerveztek, s bonyolítottak le. Bár húsvét a tavasz ünnepe, de február közepétől folyamatosan munkálkodtak kicsik és nagyok a falut szépítő dekorációk elkészítésében, melyek április elejétől díszítették a települést.
A falu májusfáját a képviselők és a szépítők férfitagjai állították fel. Sajnos a hagyományos „kitáncolásra" az idei évben csak szűk körben kerülhetett sor.
Júniusban nagy munkálatok voltak az emlékművek parkosításánál, segédkeztek az egyesület tagjai. A virágágyások kialakítását szorgos kezek végezték. Júliusban rendezett falunap szervezésében, lebonyolításában szintén sokat segítettek.
Az ősz szintén aktívan telt, hiszen elkészítették és felállították a Szakony betűket, melyet hamarosan vidám őszi dekorációval díszítettek. A hagyományos szüreti felvonuláson is részt vettek.
Novemberre befejeződtek az intézmények felújítása. A közösségi ház, az orvosi rendelő és a könyvtár takarítására felajánlotta segítségét az egyesület. November 7-én, szombaton húsz ember hetvenórás munkát végzett. A hívó szóra a tagokon kívül is érkezett segítség. Mindenki saját takarítószereket, -eszközöket hozva állt neki a nagy munkának, amit sajnos nem sikerült befejezni. A mesterek után még mindig maradt bőven tennivaló. Ez a munka túlnő az egyesületen. A munkafolyamat elvégzése után az önkormányzat anyagi támogatással segíti a már hivatalosan megalakult egyesületet.
Az elkövetkező hónapok feladatait a járványhelyzet felülírja, így azok megszervezése folyamatos lesz, ahogy a lehetőségek megkívánják, engedik.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Megalakult az Együtt Szakonyért Egyesület
Megalakult az Együtt Szakonyért Egyesület
Megalakult az Együtt Szakonyért Egyesület
Megalakult az Együtt Szakonyért Egyesület
Megalakult az Együtt Szakonyért Egyesület