2021. március 5. péntek
[Répcevidék]

Márton napi lámpás felvonulás Zsirán

N. P. Kati
Márton napi lámpás felvonulás Zsirán
Az idei évben első alkalommal került megrendezésre Márton nap alkalmából a lámpás felvonulás Zsirán.

Sulicsné Sági Henrietta hitoktató kezdeményezésére és szervezésében az óvodások és kisiskolások mellett, sokan mások is részt vettek az esti felvonuláson. Az óvodában és az iskolában saját maguk készítettek lámpásokat a gyerekek, melyekkel felvonultak. Az iskolás gyerekek egy csoportja ismertette Szent Márton életét, míg az óvodások a Szent Lőrinc templom elé érve körjátékot adtak elő. A felvonulás végeztével az iskola udvarán meleg italokkal és a helyi lakosok által sütött süteményekkel vendégelték meg a felvonulókat.
Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. u. 316-os vagy 317-es évben. Életét csodák és gyógyulások kísérték. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Hivatását haláláig kitartóan gyakorolta, 397. november 8-án hunyt el. Szent István király Szűz Mária után őt nevezte Magyarország legfontosabb védőszentjének. király Szűz Mária
Amint azt Heni nénitől megtudtuk Márton napjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon, melyek egyrészt Szent Márton és a ludak legendájához kötődnek, másrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, illetve az advent közeledtéhez.
Német nyelvterületről indult el a fáklyás felvonulás hagyománya, mely a jótetteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Magyarországon elsősorban német nemzetiségű települések, óvodák, iskolák és egyházközségek szervezésében, gyerekek, kisgyerekes családok saját készítésű lámpásokkal járják az utcákat és közben Márton napi dalokat énekelnek. Szerencsére ez a hagyomány a magyarok lakta településeken is egyre népszerűbb. Így jutott el Zsirára is. Szeretnénk, ha ebből hagyomány lenne és a következő években is folytatódhatna. Köszönjük a szervezést Sulicsné Sági Henriettának, az egyházközségnek és a közreműködést mindenkinek, aki munkájával, részvételével hozzátett a program sikeréhez!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Márton napi lámpás felvonulás Zsirán
Márton napi lámpás felvonulás Zsirán
Márton napi lámpás felvonulás Zsirán
Márton napi lámpás felvonulás Zsirán
Márton napi lámpás felvonulás Zsirán
Márton napi lámpás felvonulás Zsirán