2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Májusfától a falufutásig Egyházasfaluban

Major Izabella
Májusfától a falufutásig Egyházasfaluban

Hagyományteremtő sürgés-forgás jellemezte az április végi napokat kis falunkban, örömmel készülődve a falu májusfájának állítására.
A Falufejlesztő Egyesület és a Szépkorúak Klubja kezdeményezésére, az Önkormányzattal, s a Tűzoltó Egyesülettel karöltve zajlott a nem kis munkát igénylő szervezés. A közösségek férfi tagjai gondoskodtak a kiválasztott fa Platán térre való szállításáról, az asszonyok pedig szorgosan vágták méretre a színes, díszítő szalagokat, melyre minden család felírhatta nevét, majd saját kezűleg ékesítette vele a még várakozó májusfát.
Április 30-án a szép számmal összegyűlt falubeliek biztatása mellett tűzoltóink szakszerű irányításával és a férfi lakosok segítségével este 18 órára már helyére került a színes szalagok sokaságától pompázó fa a községháza előkertjében, készen állva az első májusi reggel köszöntésére.
A hónap folyamán sok csodálója akadt a dekoratív májusfának, amely olyan sziklaszilárdan bírta az időjárás viszontagságait, mintha földbe gyökerezett volna.
Az április végi sürgés-forgás májusban is folytatódott, készülődve a májusfa ünnepélyes kitáncolására, melyre a hónap utolsó estjén került sor egy kellemes hangulatú összejövetel keretében. Először óvodásaink kedves kis táncos műsorának, majd a Szépkorúak vidám csárdásának tapsolt lelkesen a közönség. A májusfa hangulatos kitáncolása és sikeres kivétele után a tábortűz mellé telepedtek a résztvevők, örömmel fogyasztva a nyugdíjasaink által készített finomságokat, majd a jól végzett munka örömével koccintottak egymással, hosszasan beszélgetve.
A hagyományteremtés mellett természetesen hűségesek vagyunk hagyományőrző programjainkhoz. Így került sor Szent Iván napjához kapcsolódóan a daganatos betegségben szenvedő embertársainkkal szolidáris falufutásra.
A hónap utolsó szombatjára szervezett eseményen minden a tervezettek szerint történt. A keresztényi templomtól induló szép számmal megjelent résztvevő elsősorban kerékpárral tette meg a közel 6 km-es távot, de akadtak azonban olyanok is, akik a futást vállalták lelkesen és kitartóan. Sőt a gyerekek nagy örömére még lovaskocsis utazásra is volt lehetőség.
Az indulási helyszínre visszaérkezett résztvevőket idén is Hollósi János vendéglős várta legendásan finom vacsorakínálatával, melynek ízvilága ezúttal is igazi magyaros receptkönyvbe illő volt. Elismerő köszönet érte!
Az estet betöltő hangulatos zene mellett nagyon kellemesen telt az idő, többen táncra is perdültek.
Egyházasfalu 2022-es szolidáris falufutása ismét hitet tett amellett, hogy „jónak lenni jó."

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.