2023. március 22. szerda

Közösségi kirándulás Tömördön

Kissné
Közösségi kirándulás Tömördön

Tömörd Község Önkormányzata egy nagyon érdekes kirándulásra hívta településünk jelenlegi lakóit éppúgy, mind az elszármazottakat, az újonnan beköltözőket és az érdeklődőket.
Célunk a tömördi szőlőhegy és környékének meglátogatása volt.

2022. 06. 12-én 11 órakor találkoztunk a buszmegállónál, ahol Kollárits Gábor polgármester úr stílusosan, teljes úszó-menetfelszerelésben fogadta a kirándulásra jelentkezőket. Utalva arra, lehet, hogy úszhatunk a tóban...
Idegenvezetőnk, Sándor Attila volt, aki felvázolta nekünk a kb. 5 km-es útvonalat, s mesélt a területről.

A Fő úton átkelve, a Sisak-közön haladva értünk el tóig, ami a főútról is látható. Napjainkban magánkézben van, s természetvédelmi terület. A tó és az Ablánc-patak között haladva sok érdekes ismeretet tudtunk meg a hódokról. Bódizs Tiborné, Takács Erzsébet mesélt váraikról, a területen élő több családról, láthattuk, hogy milyen munkát végeznek ezek a szorgalmas emlősök.

A patakot hátrahagyva a szigorúan védett lápos részhez értünk, természetesen „messziről" vettük szemügyre, átkelni rajta nagyon veszélyes lett volna. Egy nyuszika figyelt bennünket, furcsán nézett ránk, vajon mit keresünk az ő birodalmában. Végül úgy döntött, nem ismerkedik velünk, inkább továbbáll, s elszaladt...

Tovább indulva úticélunk felé először egy erdős rész következett, majd ligetes részen játunk, végül egy tágas rétre értünk ki, a célállomásunkra: Koledits István erdei házikójához. Már vártak bennünket, hiszen Bódizs Tibor és Nikl Balázs elkészítette a vadpörköltet, István pedig gondoskodott a szomjoltásról.

Széna és pörkölt illata szállt a levegőben. Csend, béke, nyugalom vett körül bennünket. A két gyönyörű vadcseresznyefa alatt az asztalok mellett fogyaszthattuk el a finom ebédet. A csendet csak mi törtük meg, hiszen beszélgettünk, felelevenítettük a régi, gyerekkori élményeket.
Attila egy meglepetéssel is készült: vajban pirított vargányát kóstoltatott meg velünk, ami nagyon finom volt és különleges, köszönjük!

A közös csoportkép elkészülte után a régi tömördi szőlőhegy felé vettük az útirányt. Beszélgettünk arról, kinek volt itt-ott szőlője, hogyan jöttünk fel szüleikkel, nagyszüleikkel azokat gondozni, milyen volt a szüret itt fenn.
Visszaemlékeztünk a számháborúk világára, amit alsó tagozatosként éltünk át itt. Többen közülünk szénát is gyűjtöttünk ezen a részen.
Visszatérve a kiindulási pontunkra, útközben láthattuk az elhagyott Homokbányát, hova a falu lakói jártak homokért.
Mi, kik még ízelítőt kaptunk szüleik, nagyszüleik mezőgazdasági életéből, rácsodálkozhattunk, mennyit fordult a világ napjainkra.
Köszönjük ezt a nagyon érdekes és élményekben gazdag kirándulást!
Gyönyörű táj, ahol élünk. Legyünk tenni akaró, szorgos munkát végzők, tömördiek, mint elődeink voltak!

 


A kirándulásról Győrfi Szabina készített fotókat, melyeket a

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Közösségi kirándulás Tömördön