2023. március 26. vasárnap

Kirándulás a Szigetközben

Németh Lajosné
Kirándulás a Szigetközben

Nagygeresd község kiránduló csoportja egy meleg, szeptemberi napon útnak indult, hogy felfedezze a Szigetköz szépségeit. Barangolásunk első állomása Lébény volt, ahol a román stílusban épült, középkori Szent Jakab apostol-plébániatemplommal ismerkedtünk. Idegenvezetőnk a műemlék részletes bemutatásán túl érdekes történeteket mesélt az elmúlt századok eseményeiről. Következő állomásunk a Lipóti Pékség Kft. megújult Látogatóközpontja volt. Az üzem fölé épült, üvegfalakkal ellátott bemutatóteremben, már frissen sült kakaós csigával és csokis croissant-nal várták csoportunkat. Filmvetítés során megismerhettük a tulajdonost és családját, valamint betekintést nyertünk a cégalapítás történetébe.
Ott jártunkkor éppen a pékség egyik közkedvelt termékének, a nosztalgiakiflinek a gyártása folyt. Végigkövethettük a gyártási folyamatot az összetevők kimérésétől kezdve a dagasztáson, nyújtáson át a formázásig.
Tovább haladva a Mosoni-Duna partján fekvő Halászi településre látogattunk, ahol a Party Csárda és Szabadidőpark területén töltöttük a délután nagy részét. Érkezésünk után először a csárda folyóra néző teraszán elfogyasztottuk a frissen szervírozott ebédünket, majd rövid pihenő után kezdetét vette a sétahajózás. A 25 fős sétahajó két csoportban vitte társaságunkat a vízi túrára. Amíg az egyik csoport a hajókázás során a vízi élővilággal, a part menti házakkal, a magánkézben lévő motorcsónakokkal és a kajakozókkal ismerkedett, addig a másik csoport a szabadstrandon pihenve gyönyörködhetett a vadkacsák önfeledt játékában. A meleg időnek köszönhetően többen is kíváncsiak voltak a folyó hőfokára, ezért cipőiket levetve gázoltak a hűs habokban. A szabadidőparkban szerzett élmények után Dunakiliti egyik településrészére, Tejfaluszigetre utaztunk, ahol a Szigetköz Lelke Pálinkaházban már várt ránk a tulajdonos, hogy betekintést nyújtson a pálinkafőzés folyamatába.
Az oklevelekkel, érmekkel, valamint régi tárgyakkal teli kóstolóteremben, terített asztal mellett ízlelhettük a különféle gyümölcsökből készült párlatokat. A pálinkaház és a hozzá tartozó 5 hektáros birtok, családi vállalkozásként működik. Az üzem bejárása során bebizonyosodott, hogy mennyi műszaki, higiéniai és egyéb feltételnek kell megfelelni, míg a pálinka a fogyasztók poharában illatozhat. A tartalmas nap végén Csornán a Sárkány étteremben mint visszatérő vendégek fogyasztottuk el a bőséges vacsoránkat. Nagyon jó hangulatban telt a hagyományos őszi kirándulásunk, remélem, jövőre újra találkozunk!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.