2021. szeptember 23. csütörtök
[Répcevidék]

„Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program

 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program
Idén második alkalommal közösen szervezte meg a Napnyugat Turisztikai Egyesület és a Nyugat Bringa Kerékpárosközpont a „Kápolnák útján…” elnevezésű programot.

Minden térség törekszik, hogy felhívja a figyelmet az értékeire, a különlegességeire, nem felejtve a célt, hogy a helyben élők indentitás-tudatát erősítse és a távolról érkezők számára vonzerőt jelentsen. Az értékmegőrzés mellett nem kisebb feladatot vállaltunk fel a program megálmodásakor, minthogy a turisták számára is egyedi, a maga nemében ritkaságnak számító, élménydús eseményt szervezünk. Az Alpokalja az épített örökség mellett a táj érintetlensége és tájképi szépsége, a falvak csendessége és az itt élők vendégszeretete miatt szintén vonzó a turisták számára. Ma már bátran kijelenthetjük, hogy a felsorolt vonzerők kombinációja mellett egy lelki feltöltődést is kapnak/kaptak programunk résztvevői.
A Napnyugat Turisztikai Egyesület zsirai székhellyel és 9 település közreműködésével jött létre 2011-ben az Alpokalján. Mára az önkormányzati tagok száma kilencről tizenegyre növekedett. Bizonyára sokak számára ismerősen csengő kedves kisfalvak, úgymint Gyalóka, Lövő, Répcevis, Röjtökmuzsaj, Sopronhorpács, Sopronkövesd, Szakony, Völcsej, Zsira , Nagycenk, Nemeskér. Az egyesület célja közösségi összefogással a térség idegenforgalmi fejlődésének fenntartható biztosítása.
A Nyugat Bringa Kerékpárosközpont az Alpokalja első kerékpáros Mintatérség és Naturama információs pontja Zsirán. A tájékoztatás mellett kerékpár- és egyéb biciklis kiegészítők kölcsönzését nyújtja, túrákat, csapatépítő programokat szervez.
Első önálló rendezvényünk a „Kápolnák útján...." aktívan kulturális értékeink nyomában című program volt, amelynek üzenete, hogy egyesületünk aktívan bekapcsolódik az Alpokalja értékeinek megőrzésébe, ápolásába, ismertté tételébe.
Répcevisen, a Rózsafüzér Királynője Kápolnánál június 6-án 9 órakor kezdődött a kerékpáros és kulturális program, ahonnan Zsira - Und - Sopronhorpács - Völcsej - Lövő - Röjtökmuzsaj - Nagylózs - Sopronkövesd kápolnáit megismerve vezetett az út. A kápolnáknál meglepetésprogramok, előadások vártak bennünket.
Az első állomáson, Répcevisen Keszei Andrea üdvözölte a résztvevőket, majd Tuli Lajos bepillantást engedett a kápolnák világába. Megtudhattuk, hogy Szent Márton legendájához kapcsolódik a kápolna elnevezés, mesélt a kápolna építések történetéről.
Idén már nyolc helyszínt érintettünk. Minden helyszínnek egyedi története van, a történelem sorsfordulói, a helyi közösségek örömei, tragédiái köszönnek vissza. Sok oldalnyi volna a beszámolónk, de kizárólag kedvcsinálóul - mind többen fedezzék fel a kápolnáinkat avagy jövőre csatlakozzanak a csapatunkhoz- néhány történetet kivonatolunk. Valamennyi kápolna szakrális építmény, de több esetben családi kötődés is felfedezhető a történetükben, így pl.
• Répcevisen, az egykori Nemesvisen a farkasoktól megmenekült gyerekek szülei,
• Zsirán a fiatalon elhunyt költő Östör Antal emlékére a szülők,
• Röjtökmuzsajon az I. világháborúból súlyos betegen hazatért, majd elhunyt fia emlékére édesanya építtette a kápolnát.
Sok esetben az egykor önálló, ma már beolvadt településrészek kápolnái plébániatemplom funkcióval bírtak, így Sopronhorpácson a Lédeci Kápolna vagy Nagylózson a temető melletti kápolna. Nagylózs esetében külön érdekesség, hogy egy Árpád-kori egykori plébániatemplomról beszélhetünk, amely temetkezési helyként, védelmi épületként egyaránt szolgálta az ittélőket. Őseink sok helyütt a szentek tiszteletére emeltek kápolnákat, külterületen a dűlőkben, közlekedési utak mellett, így Undon, Völcsejen, Lövőn és Sopronkövesden is.
Minden állomáson kellemes, színes programmal, énekkel, zenével, vendéglátással kedveskedtek a helyiek. Hallhattuk a Zsirai Énekkart, a Grádistyei Horvát Énekkart Undon, Kakas János kürtöst, a Völcseji Népdalkört, a Lövői Egyházi Kórust és a Kövirózsa Együttest Sopronkövesden. Köszönet valamennyi előadónak, vendéglátónak! Külön köszönet Csámpai Norbert Atyának, aki Völcsejen és Lövőn lelki vezetőként és házigazdaként fogadott bennünket, részt vett a helyiek zenés műsoraiban és meglepetésként gitárjátékát is élvezhettük.
Valamennyi település szívügyének és sajátjának tekintette a rendezvényt, hisz a településvezetők, egyházi vezetők, civilek, idősek és fiatalok egyaránt, együttesen kivették a részüket a program sikeres megvalósításában.
Idén második alkalommal már hagyományt teremtettünk, jövőre folytatjuk a rendezvénysorozatot.
Kuriózumként említjük meg, hogy a 65 kilométeres kerékpáros túra legtávolabbról érkező résztvevője Kairóban él, a legfiatalabb biciklisták pedig 10 évesek .
A résztvevők nevében talán Orbán György költő-pedagógus fogalmazta meg a legfrappánsabban, mit jelentett számunkra a „Kápolnák útján...." lenni. „......... ez felért egy zarándokúttal....."
...................................................................................................................................................................................
Idézzük a résztvevőket, akik megtették az utat:
„Die Tour hat uns viel Spaß gemacht - wir freuen uns schon auf das nächste Mal." Walter és Mohamed
„Nagyon örültünk, hogy részesei lehettünk a szombati csapatnak. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen kedves emberekkel és ilyen szerető és figyelmes vendéglátókkal találkozunk az úton. Minden elismerésem a Tietek, akik ezt a túrát összehoztátok. Remélem még sokszor találkozunk." Erzsi
„Ez a bicajtúra nekem a sport és a kultúra okos ötvözetét jelentette. Amikor megláttam a neten a programot, úgy voltam vele: értelmes, tartalommal teli nap vár majd rám, ha részt veszek, és közben még sportolhatok is. Test- és lélekedzés egyszerre, "tú in ván".
Ezzel a várakozással döntöttem úgy, hogy megyek. És minden meglett, amire számítottam. Sőt, nagyon jó társaságot is kaptam még mellé, igazán kedves, érdeklődő, figyelmes, lelkes emberekkel (ezek többek között Ti vagytok Lalával :))))
Így az "tutibiztos jól fogom érezni magam" jóval terven felül lett teljesítve. :) Még 1x köszönet érte!!!!" Kriszti

„Örülök, hogy hajtott a kíváncsiság, és elindultunk a túrán. Bár csak egy szakaszt teljesítettünk, nagyon jól éreztük magunkat. Ha lehetőségünk lesz rá, jövőre újra nekivágunk!" Réka, Tamás, Adrienn

„Én már útközben mondtam neked, hogy számomra ez az út egy zarándoklat volt. Minden tekintetben, testi, szellemi és lelki felüdülést nyújtott. Hazaérve és egy kissé kipihenve magam újra végigjártam az útvonalat fejemben és szívemben, s arra gondoltam, milyen szerencse, hogy egy közeli körben, rövidke idő alatt milyen tartalmas "utazást" meg lehet tenni, mennyi kedves, figyelmes, vendégszerető emberrel lehet találkozni. Érdemes erre az útra szánni egy napot, érdemes folytatni, hagyománnyá tenni, hogy ne lehessen érdemes e program nélkül hagyni azokat, akik egyszer már "belekóstoltak", vagy hallomás útján bele szeretnének kóstolni." Gyuri

„Ez egy jó példa volt, hogy a szakrális turizmusban is megvalósítható: kultúra, sport, szórakozás egysége!" Lala

„Jövőre új helyszínek bekapcsolásával folytatjuk...., mások örömét, lelkesedését látva, ez kötelez." Andrea


Keszei Andrea - Tuli Lajos

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program
 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program
 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program
 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program
 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program
 „Kápolnák úján….” aktívan kulturális értékeink nyomában c. program