2023. szeptember 25. hétfő
[Répcevidék]

Kánikulai frissítők Egyházasfaluból

Major Izabella
Kánikulai frissítők Egyházasfaluból

Az idei nyári hónapok forrósága mindannyiunkat megviselte. Sínylődő növények, árnyat kereső állatok és enyhülésért esedező emberek sóhajtottak az ég felé. Még a vízparton nyaralók sem örülhettek egyértelműen a különféle veszélyeket rejtő kánikulának.
Kis falunk azonban, ahogy a szólás is tartja, „derekasan állta a sarat". Sorra peregtek az események júliusban és augusztusban is. Július elején vakációt köszöntő családi napot szervezett önkormányzatunk, ahol kicsik és nagyok egyaránt összemérhették ügyességüket és bátorságukat a remekül összeállított, sportos jellegű versenyprogramokon. Az aktív résztvevők és a szurkoló közönség nagyszerű jutalomban részesült záróeseményként, amikor felcsendültek a közimert, kedvelt operettslágerek a Platán tér színpadán a Kvint Operett társulat előadásában.
Ugyancsak emlékezetes júliusi összejövetel volt a Szépkorúak mezei piknikje, melynek helyszínéül a horvátzsidányi forrást választották. A vendégbarát, hangulatos környezetben jóízűen fogyasztották a helyben sütött szalonnát az otthonról hozott saját termesztésű paprikával és paradicsommal. Majd finomabbnál finomabb sütemények kerültek a tálcákra és jól behűtött italok a poharakba. A legkeresettebb szomjoltó azonban a folyton csobogó, hűs forrás tiszta vize volt. Természetesen nem maradt el a hagyományos, jókedvű nótázás sem, melyet még a fákon pihenő madarak is szívesen hallgattak.
Nagy sikerű augusztusi élményként élhettük meg a Falufejlesztő Egyesület hagyományos batyus bálját is, ahol a szokásokhoz híven szívesen kínálták egymást a résztvevők az otthonról hozott, szeretettel készített finomságaikkal. A szép számban megjelent báli közönséget már a kora esti óráktól táncba hívták helyi zenészünk, Galavics László kedves dallamai. Sztárvendégünk, Foky retró mulatós előadó nótáival pedig tetőfokára hágott a hangulat. Nemcsak táncoltak, hanem együtt énekeltek is a résztvevők. A fergeteges jókedvet még inkább fokozta az izgalmakban bővelkedő, hangulatos tombolázás, mely után még órákig mulattak közösen az est vendégei.
Hagyományaikhoz híven a Szépkorúak szervezésében került sor idén is nemzetünk születésnapjának, augusztus 20-ának megünneplésére. A vihart ígérő időjárás miatt óvatosságból helyszínváltásra volt szükség, ezért a biztonságot nyújtó Platán térre esett a választás. A déli órákban, Szent István királyunk emléke előtt tisztelegve, ünnepélyes keretek között szegték és kóstolták meg az ügyes kezek által házilag sütött, szép formájú, finom új kenyeret a résztvevők. Az új kenyérrel fogyasztott húsételeket pedig nagy-nagy lelkesedéssel készítették nyugdíjasaink, már a kora délelőtti óráktól kezdődően. Az asztalokra került ízletes ebéd teljességgel igazolta a ráillő verssorokat, miszerint: „ez jó mulatság, férfi munka volt". Ugyanis a Szépkorúak fő szakácsai ezúttal valóban a klub férfi tagjai voltak.
„Bort, búzát, békességet!" - hangzik az ismert magyar jókívánság. Sajnos idei szőlő- és búzatermésünket érzékenyen érinti a kánikulai hőség, de nincs hatalma a harmadik kívánság felett. Mert a békesség bárhol és bármilyen körülmények között megteremthető, csak törekedni kell rá. Egyházasfalu kánikulai frissítő programjai a közösségi összetartozás szép példáival dicséretesen szolgálták ezt a nemes célt.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Kánikulai frissítők Egyházasfaluból
Kánikulai frissítők Egyházasfaluból
Kánikulai frissítők Egyházasfaluból
Kánikulai frissítők Egyházasfaluból
Kánikulai frissítők Egyházasfaluból