2022. december 5. hétfő
[Répcevidék]

Ismét áll a májusfánk…

Kissné
Ismét áll a májusfánk…

Hazánkban és Európa-szerte szokás volt, hogy május elsején színes szalagokkal díszített májusfát állítottak. Sok helyütt ma is őrzik a hagyományt, így Tömördön is.
A májusfa a fiatalság, az újjászületés és a szerelem szimbóluma. Jakab-fának is nevezik, mivel Szent Jakab vértanú napján állítják. A szép népszokásról a 15. századból valók az első feljegyzések, ám ennél valószínűleg sokkal régebbre nyúlik vissza a története.
A hagyomány szerint a májusfát április 30-ról május 1-re virradóra, az éj leple alatt vagy kora hajnalban díszítették a fiúk, férfiak. Voltak kisebbek és nagyobbak is, de általában mindegyikre színes szalagokat kötöztek.
Csoportba verődve érkeztek a fiatal legények a lányos ház elé, közös erővel cipeltek a helyszínre egy magasabb fát, melyet csaknem teljesen lombtalanítottak, és beásták a földbe. Volt, hogy a kerítéshez rögzítették, hogy ne dőljön el. Tarka szalagok mellett finom csemegékkel dekorálták a házban lakó lánynak. Így készült el a májusfa.

Napjainkban településünkön a buszfordulóban áll évről évre a község májusfája. Az idei évben is Kollárits Gábor polgármester úr és segítői 30-án késő délután hozták s állították fel a környék egyik legmagasabb s legszebb májusfáját a tömördiek és az átutazók örömére. Köszönjük!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Ismét áll a májusfánk…
Ismét áll a májusfánk…
Ismét áll a májusfánk…