2023. december 7. csütörtök
[Répcevidék]

Iklanberényi hírek

SHeni
Iklanberényi hírek

Megint találkoztak a berényiek

Idén XXVI. alkalommal került megrendezésre a Berény nevű települések találkozója. A házigazda a Tolna megye középső részén fekvő Diósberény volt. A település másodszor adott otthon az összejövetelnek június 18-án. Iklanberényt egy kisbusznyi társaság képviselte. A köszöntő után a polgármestereknek volt egy kerekasztal-megbeszélés, hol minden település vezetője elmondta az egy év alatt történteket, fejlesztéseket, nehézségeket. Ezalatt a küldöttségek többi tagja megnézhette a település nevezetességeit. Ezt követően került sor az ebédre, majd a kulturális műsorokra. A nagyobb települések hoztak táncos, dalos bemutatót. A jó hangulat mellett lehetőség volt a rég nem látott ismerősőkkel ismét egy jót beszélgetni. A jövő évi találkozónak Balatonalmádi-Vörösberény fog heyet adni 2023 júliúsában.

SulicsHeni


Zsámbéki kirándulás

Június 11-én falu és egyházközségi kiránduláson voltak Zsámbékon. A premontrei nővérek, már jártak Gábor atya meghívására a településünkön. A viszont meghívásának eleget téve kerestük fel ezt a kis ékszerdobozt. A találkozás után Gertrúd nővér idegenvezetésével megnéztük a Premontrei kolostorrom háromhajós premontrei bazilika és kolostor maradványait. Épült a 13. században (1220-34) késő román stílusban. A 15. században leégett, majd a pálosokhoz került, akik kora gótikus stílusban építették át.[18] 1763-ban a nagy komáromi földrengés rombolta le. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. A hajdani kolostor dongaboltozatos termében kőtár tekinthető meg. Műemlék. Ezt követően dr. Szalai Gábor atya mutatta be a szentmisét. Ezután a rendházban fogyasztottuk el a nagyon finom ebédet. Délután megtekintettük a híres Lámpamúzeumot. Borus Ferenc 1979-ben megnyitott magángyűjteményében az 1750-es évektől látható mintegy 1200 világítóeszköz; a mécsesektől jó néhány világhírű porcelángyár petróleumlámpáiig. A gyűjtemény 1995-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Ott jártunkkor Bodza-fesztivál volt, így a szabad program keretében mindenki megtalálta a kedvére való szórakozást. A nővérektől való elköszönés után még megtekintettük a helyi tűzoltó múzeumot, ahol sok érdekes dolgot láttunk, hallottunk. A vacsorát Kónyban fogyasztottuk el. A jól sikerült kirándulás után már készülünk a jülius 23-i falunapra.

SulicsHeni

 

 

Ismét nyert a pályázat Iklanberényben

A Magyar Falu Program keretében a képviselő testület pályázatot nyújtott be kommunális eszközök beszerzésére. Ennek keretében 3.663.950 forint értékben a következő gépeket sikerült beszerezni: benzines fűkasza, benzines fűnyíró, benzines fóvó/szívógép, benzines sövényvágó, benzines láncfűrész, ágdaráló, ütvefúrógép, komposztáló és áramfejlesztő. A megújult géppark nagy segítségre lesz a falugondnok mindennapjaiban, hiszen a régi gépek kezdenek elavulni, javításuk is költséges. A pályázat sikeres elbírálását köszönjük országgyűlési képviselőnknek, Ágh Péternek is.

SulicsHeni

Program ajánló: 2022.júl.23. Falunap
Fellépnek a Sok-Szín Padosok, légtáncosok, meglepetés vendég,, vacsora, majd az est zárásaként a Big Mouse Band.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Iklanberényi hírek
Iklanberényi hírek
Iklanberényi hírek
Iklanberényi hírek
Iklanberényi hírek