2022. november 28. hétfő
[Répcevidék]

Hazahívó – elszármazottak találkozója Zsirán

N. P. Kati
Hazahívó – elszármazottak találkozója Zsirán
Első alkalommal várta haza valamikori lakóit Zsira szeptember 28-án, s egy régi álom teljesült ezzel. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán az igényelt 800 ezer forint helyett csak 300 ezer forintot sikerült elnyerni, de ez már lehetővé tette a szervezés megkezdését.

Nem volt könnyű dolgunk, hiszen a valaha itt élt lakosok felkutatása nem kis feladat volt. Elszármazottnak tekintettünk mindenkit, aki Zsirán született. Egy nagyon aktív, segítőkész csapat állt össze - a munkának ebben a szakaszában a helyi nyugdíjasok voltak a legaktívabb segítőink -, hiszen nagyon régre kellett visszamenni az időben, hogy a lehető legalaposabban feltérképezhessük a falut, melyik házban ki lakott, és megtaláljuk az elszármazottakat. Végül 350 levelet küldtünk ki. Voltak azonban olyan nevek is, melyekhez nem találtunk elérhetőséget, és sajnáljuk, de őket nem tudtuk meghívni.
Aztán elkezdtek jönni a telefonhívások, levelek, és nagyon örültünk, hogy pozitívak voltak a visszajelzések, sorra érkeztek a jelentkezések. Minden nap egyre több, és a vége felé már kezdtünk aggódni, hogy nem lesz elég nagy a sátor. Végül több mint 200 jelentkezés érkezett.
Többen jelezték, hogy a távolság vagy egészségi állapotuk miatt nem tudnak részt venni az eseményen, de lélekben a többiekkel vannak.
Aztán elérkezett szeptember 28-a, és a templom előtt elkezdtek gyülekezni a vendégek. Az időjárás sajnos nem kedvezett a rendezvénynek, de úgy tűnt, hogy ez senkit sem zavart. Öröm volt nézni a nagy egymásra találásokat, a könnyes szemeket, melyekben örömkönnyek csillogtak a hosszú évtizedek utáni találkozás miatt.
A szentmisét Kovács Pál atya celebrálta, ő is örömét fejezte ki, mert a templom megtelt az alkalomból.

A mise után a vendégek a kultúrház udvarán felállított sátorba mentek át, ahol regisztráció után egy kis kedves ajándékot kaptak az elszármazottak, majd a köszöntők után ebéd következett.
Az iskola diákjai énekkel, Németh Liliána verssel, az énekkar egy dalcsokorral köszöntötte a vendégeket. A műsor után érkezett egy dottó, mely egy félórás út során mutatta be a települést az elszármazottaknak.
A programnak nagy sikere volt, s ezt a vendégkönyv bejegyzései, valamint az azóta érkezett sok-sok köszönő telefon, üzenet is tanúsítja.
De természetesen a rendezvény nem jöhetett volna létre, legalábbis nem ilyen színvonalasan, ha a falu nem áll a kezdeményezés mellé és nem támogatja azt. Köszönet mindenkinek, aki az előkészületekben, a lebonyolításban és a rendezvény utáni rendrakásban kivette a részét! Köszönet a nyugdíjasoknak a címek összegyűjtésében, a rendezvény helyszínének berendezésében tevékenykedőknek, a takarításban segítőknek, az ebéd előkészítőinek, főzőinek, a tálaló lányoknak, asszonyoknak, fotósunknak, Derdák Szabolcsnak és nem utolsósorban azoknak, akik süteménnyel támogatták a rendezvényt - ezek külön dicséretet kaptak a vendégektől.
Köszönjük, hogy egy jó ügy érdekében össze tudtunk fogni!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Hazahívó – elszármazottak találkozója Zsirán
Hazahívó – elszármazottak találkozója Zsirán
Hazahívó – elszármazottak találkozója Zsirán