2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Falukirándulás

Fábián-Bencsik Gabriella

Nemesládony falunapján meghívást kapott a lakosság Ágh Péter országgyűlési képviselő úrtól az Országház látogatására. A meghívást örömmel fogadtuk. Szeptember 24-én indult útnak a busz a nemesládonyi kirándulókkal.
Reggel 7 óra előtt már a Faluháznál várakoztak a falubeliek a buszindulásra.
Az időjárás még hűvös volt, de a jobb időben bízva jókedvűen indult útnak a lelkes társaság. Rubóczkiné Börczy Viktória polgármester asszony köszöntötte a lakosokat és ismertette a kirándulás menetét.
Az út a tervek szerint alakult, így időben Budapestre érkeztünk.
Idegenvezetőnk, Börczy Tímea remek helyismerettel rendelkezik, így nagyszerűen koordinálta az ötvenfős társaságot. Az első megálló a Hősök tere volt, ahol megcsodáltuk a milleneumi emlékművet. A lenyűgöző szoboregyüttes előtt csoportképek is készültek, megörökítve az utókornak a kirándulást.
Az uralkodók és fejedelmek oszlopcsarnokai mellett elhaladva a Városliget felé vettük az irányt és a parkban megpihentünk. A gyerekek a játszótereket vették birtokba, a felnőttek beülhettek egy hangulatos kávézóba egy kis frissítőre.
A busz délben vette fel utasait az Állatkert előtt. Ugyan oda nem látogattunk el, de a műemléknek számító, impozáns főkaput szemügyre vehettük.
A fő úticélunk következett, az Országház. A Kossuth Lajos tér közelében parkolt a busz, így még egy kis sétát tettünk a Széchenyi rakparton. Több nevezetességet is láthattunk utunk során: cipők a Duna-parton holokausztemlékművet, József Attila Dunára néző szobrát, gróf Andrássy Gyula lovasszobrát, Kossuth Lajos emlékművét.
Megérkeztünk az Országház Látogatóközpontjához. Béres Árpád kabinetfőnök várta és kísérte a Nemesládonyból érkezőket a látogatás alatt.
Hamarosan idegenvezető segítségével el is kezdődhetett a Parlament megtekintése. A közel 45 perces látogatás során az Országház legszebb termeit jártuk be. A díszes lépcsőházon keresztül jutottunk az első emeletre, amelyet gyönyörű freskók, szobrok díszítenek. Megtekinthettük a kupolacsarnokban a koronázási jelvényeket és a magyar Szent Koronát is. Láthattuk a kupolacsarnok impozáns szobrait, amelyek egy-egy uralkodót ábrázolnak.
Ezután a régi főrendházi üléstermet nézhettük meg. Itt Ágh Péter képviselő úr nagy örömmel köszöntötte a falu lakóit.
A főrendházi társalkodó terembe vezetett utunk. Európa legnagyobb kézi szövésű szőnyegén lépdelve a felbecsülhetetlen értékű festmények, freskók között felfedezhettük a régi népcsoportokat és mesterségeket ábrázoló szobrokat is.
Utunk végén az Országház építésének történetébe pillanthattunk bele.
Az Országháztól pár perc sétára található az Összetartozás Emlékhelye. A trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült emlékmű falára Nemesládony neve is felkerült, amelyet sikeresen meg is találtunk.
Sok-sok élménnyel gazdagodva ültünk fel a buszra, amely a vacsora helyszínéül szolgáló étterembe vitte a kirándulókat.
A bőséges és finom vacsora után egy régi hagyományt felelevenítve, énekszóval indult hazafelé a csapat.
A falukirándulás már több éves terve volt a képviselő-testületnek, és jobb helyszíne nem is lehetett volna ennek, mint az ország legismertebb és talán legszebb középülete.
Bízunk a folytatásban, hogy az elkövetkezendő években is lehetőségünk lesz hasonló tartalmas és élményekben gazdag kirándulásra.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Falukirándulás
Falukirándulás
Falukirándulás