2022. január 17. hétfő
[Répcevidék]

Erzsébet tábor Nemesládonyban

Erzsébet tábor Nemesládonyban

Julius 20-24-ig került először megrendezésre Nemesládonyban az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által finanszírozott, Nemesládony Község Önkormányzata által támogatott Napközi Erzsébet-tábor program.
A közel 20 fős gyermekcsapat tartalmas és élményekkel teli napokat tölthetett el együtt.
Az első napon a tábor megnyitását követően a gyermekek és kísérőik virológiai előadást tekintettek meg, amely kötelező és hasznos programja volt a tábornak. Ezt követően Herczeg Kitti védőnő emlékeztette a gyerekeket a már jól ismert megfelelő higiéniai szabályokra. A környezetvédelem is nagy hangsúlyt kapott a tábor hetében. Csapatokra osztva környezettudatossági feladatokat oldottak meg a gyerekek. Készültek a jobbnál jobb plakátok a környezetvédelemről, és a szülői segítségnek hála, nem kellett műanyag tányérokat, evőeszközöket sem használni a hét során. A délelőtt folyamán önismereti és csapatépítő feladatok segítették a táborozókat az ismerkedésben. Hamar egymásra talált a lelkes kis társaság, a délutánt már összeszokott csapatként folytatták a sportversenyeken. Ügyességi játékok, focimeccs, kidobó és az elmaradhatatlan kötélhúzás színesítette a napot.
A második nap a hagyományőrzés jegyében telt. Kirándulásunk helyszíne a Marton-Szállás volt, ahol lovasíjász-bemutatót láthattak a gyerekek, a bátrabbak kipróbálhatták a lovaglást és az íjászatot, megismerhettük a IX-X. századi könnyűlovas-harcmodort és -fegyvereket. Délután rendőrségi bemutatót láthattunk, a nyári óvintézkedésekre hívták fel a gyerekek figyelmét. Hamarosan hangos sziréna jelezte a Répcelaki Önkormányzati Tűzoltóság megérkezését. A tűzoltók bebizonyították, hogy igazi szakemberek, hiszen egy kis tűzoltásra is sor került. A tűzoltóság nagyszerű bemutatóját kézműves foglalkozás követte, ahol megismerkedtek a táborozók a batikolással. Szebbnél szebb pólók készültek a textilfestési eljárással.
Szerdán ismét a környezettudatosságé volt a főszerep. A közeli vadászházba biciklivel vezetett utunk, a Május 1. Vadásztársaság tagja, Östör Vilmos tartott előadását pedig a gyermekek ámulva hallgatták. Az ebédet gyalogtúrával mozogtuk le, amit a játékos kincskeresés tett izgalmasabbá.
A negyedik nap esővel indult, de az időjárás nem szegte kedvét a kis csapatnak. A Szombathelyi Szily János Látogatóközpont Egyházmegyei Könyvtárába látogattunk el, ahol több száz éves kódexeket, ősnyomtatványokat, ritka könyveket és kéziratokat láthattunk. Játékos feladatok által ismerhettük meg a könyvtárhasználati szabályokat. A Székesegyház templomtornyába is felmehettünk, ahol pazar kilátás nyílott a városra. Megismertük a tárlatvezetés során a Székesegyház történetét. Különösen érdekes volt az építési, felújítási dokumentációk, képek látványa. Az időjárás kegyes volt hozzánk, hamarosan kisütött a nap, így a Fő téren a fagyizás sem maradhatott el, majd vonattal indult útnak az éhes társaság a büki Vadásztanya Étterembe. Az ízletes ebéd után dottóval utaztunk a városba. Az egy órás út felejthetetlen élmény volt kicsiknek és nagyoknak.
A tábor utolsó napjának reggelén felkerestük Németh Szilárd mezőgazdasági telephelyét, ahol a traktor, kombájn, gazdasági gépek bemutatása kötötte le a gyerekcsapat figyelmét. Délután kézműves szappanokat készítettünk, amiket levendulával és citrommal tettünk illatossá. A táborban nagy segítséget nyújtottak az önkéntes segítők, akik palacsintával lepték meg a gyerekeket az utolsó délutánon.
A hét folyamán a frissen sült kenyeret, a ropogós kifliket és a pogácsákat a Csepregi Pékség biztosította a gyerekek számára.
Ezúton mondunk köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult a tábor sikerességéhez. Köszönet a kísérőknek, hogy vigyáztak a gyerekekre, érdekes és izgalmas programokat állítottak össze, felejthetetlenné téve a tábori hetet.
Fábián-Bencsik Gabriella

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Erzsébet tábor Nemesládonyban
Erzsébet tábor Nemesládonyban
Erzsébet tábor Nemesládonyban
Erzsébet tábor Nemesládonyban
Erzsébet tábor Nemesládonyban