2022. május 27. péntek
[Répcevidék]

ERASMUS + projektben az undi Biseri énekkar

ERASMUS + projektben az undi Biseri énekkar

Múlt hétvégén tartották a horvátországi Kastavban annak a nemzetközi projektnek az első hivatalos találkozóját, melynek címe: A népi éneklés iskolája - Énekeljünk, ahogy tanítottak minket / School of traditional singing - Let's sing how we were taught for adults. Az Erasmus+ felnőttképzési program 20 hónapig tart, amelyben öt ország horvát nemzetiségi énekkara vesz részt: a koordinátor, illetve projektvezető szerepében a Kanat - Kastav Egyesület a Kastav női és férfi énekkarral (Horvátország), a Kulturverein Schandorf - Čemba Kulturális Egyesület a Dičaki férfikórussal (Ausztria), a Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku - Szlovákiai Horvát Kulturális Szövetség a Ravnica férfi, illetve a Rožica női énekkarral (Szlovákia), valamint a Društvo Klapa Mali grad Kamnik a Mali grad férfikórussal (Szlovénia). Magyarországot az Undi Horvát Egyesület Biseri énekkara képviseli. A projektötlet a horvátországi Kanat - Kastav Egyesülettől származik. Szükségét érezték egy olyan tudás megszerzésének, amely hozzájárul a zenei és kulturális örökség megőrzéséhez, fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez. Az ún. „klapa" (a capella) éneklés 2012 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális világörökségének listáján, ezért is különösen fontos ennek az énekes hagyománynak az őrzése.
A projekt céljai: a klapa éneklés törvényszerűségeinek elsajátítása, minőségi hangképzés kialakítása, a határon átívelő kapcsolatok fejlesztése, a horvát diaszpórán élő közösségek erősítése illetve a művészeti-kulturális munkásság előmozdítása.
A projekt elméleti lezárásaképpen egy, a népi éneklés tanulásához szükséges Módszertani útmutató és kézikönyv kerül megírásra, amelynek gyakorlati alkalmazása a projekt második felében, 2023-ban fog megvalósulni a népi éneklés műhelymunkák / workshopok és egy digitális formában kiadandó hanganyag által, amelyben az összes partnerszervezet részt vesz.

Balogh Szabina

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
ERASMUS + projektben az undi Biseri énekkar