2020. július 13. hétfő
[Répcevidék]

Emléktáblát kapott vitéz Horváth Sándor

Haller Erzsébet
Emléktáblát kapott vitéz Horváth Sándor
Augusztus 6-án avatták fel vitéz Horváth Sándor emléktábláját Simaságon, a temetőben lévő emlékfalnál.

A község önkormányzata és lakossága így adózott egy hős katona emlékének.
Vitéz Horváth Sándor Simaházán született 1915-ben. A II. világháborúban az orosz frontra került, s olyan hőstetteket hajtott végre, melyekkel örökre beírta nevét a magyar hadi krónikákba. Szerepel annak a huszonkét katonatisztnek a listáján, akik hős cselekedeteikért megkapták a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet. A háború végén az oroszok elfogták, nyolc év hadifogság után került haza 1953-ban. 1957-ben hunyt el a Gulágon szerzett tüdőbetegsége következtében.
Az emléktábla avatásán részt vett vitéz Horváth Sándor leánya, Kapus Borbála. Az emlékeztető beszédet Ferge László őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője mondta. A meghatóan szép ünnepségen Molnár Barbara Ady Endre: Imádság háború után című versét szavalta el, Udvardy Zita pedig Marlene Dietrich: Hová tűnt a sok virág című világhírű dalát énekelte el gitárkísérettel.
Az emléktáblát a község polgármestere és Kapus Borbála leplezte le, Hegedűs Attila evangélikus lelkész áldotta meg.
Ezt követték a koszorúzások, melyben szervezetek és civilek is részt vettek. Simaság község önkormányzata mellett koszorúzott a visegrádi Szent György Lovagrend, a 350.számú Szent Márton cserkészcsapat, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében a Társadalmi Kapcsolatok főelőadója, Horváth Szilárd koszorúzott. A díszőrséget a győri 12.számú Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái adták, akik szintén elhelyezték a tisztelet és emlékezés koszorúját.
Az ünnepség után a Gróf Festetics György művelődési házban Kelemen Csaba sopronkövesdi
amatőr gyűjtő háborús relikviáiból, fegyverekből, korabeli katonai felszerelésekből, ruhákból, használati eszközökből láthattak kiállítást az érdeklődők. Képek megtekinthetők a www.simasag.hu honlapon.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.