2022. október 6. csütörtök
[Répcevidék]

Elképzelések, megvalósítások Szakonyban

Boros Rudolfné
Elképzelések, megvalósítások Szakonyban

Az Együtt Szakonyért Egyesület sikeres pályázatot tudhat maga mögött. Az elvégzett feladatokról, az eredményekről Némethné Tóth Márta elnök számolt be.

„Egyesületünk a Magyar Falu program keretében 991.940,- Ft vissza nem térítendő támogatás kapott, az Együtt Szakonyért, együtt a közösségért programsorozat megvalósítására, melynek támogatás intenzitása: 100%. Az elmúlt év nyarán kezdődött, s idén nyáron befejeződött projektünket a pályázatban foglalt terv szerint sikerült megvalósítanunk. Fontos megemlítenem Reichardt Nikolett nevét, aki tudásával, profizmusával vitte sikerre pályázatunkat.

A támogatás egyik eleme a csapatépítő buszos kirándulás, melyre 2021. augusztus 28-án került sor. A település lakóit megszólítva, negyvennégy kiránduló indult útnak a fővárosba. Parlament, Citadella, Tropicarium látogatásával minden korosztálynak gazdag élményben volt része.

Pályázatunk másik eleme a közös faluszépítő tevékenység, őszi és tavaszi virágültetés, parkosítás, dekorációk évszaknak megfelelően. 2021 szeptemberében őszi virágokat ültettünk a már kialakított parkban, közösségi területeken. Virágládákba kerültek a krizantémok, árvácskák. A falutáblánál újabb területet virágosítottunk be, köszöntve a Szakonyba érkezőket.
Októberben megtervezés, rajzolás, vágás, festés munkafolyamatok után elkészültek az új őszi dekorációk. Majd az alkalmaknak megfelelően felállítottuk őket: a Márton-napi ludat, az emlékezés gyertyáját halottak napjára, karácsonyi betlehemet.
2022 tavaszán a húsvéti dekorációs formákat átfestve helyeztük el a település több helyszínére. Májusban kiültettük a tavaszi virágokat. A település újabb virágos területtel lett gazdagabb. Felállítottuk a rózsafuttatót, rózsákat ültettünk mellé. Egyesületünk az új közterületi játszótérre vásárolt és helyezett el egy köztéri hulladékgyűjtőt és két padot.

Pályázatunk harmadik pillére a családi nap szervezése, ismerkedés népi fajátékokkal. A programra május 29-én került sor, a közösségi házban. Mindenkit szeretettel hívtunk. A kulturális programok felnőtteknek és gyerekeknek adott tartalmas szórakozást. Ezen a napon adta át a település első játszóterét Barcza Attila országgyűlési képviselő és Csenár Mátyás polgármester. Ezt követően fergeteges műsort adott a Nicki Fergeteg Néptáncegyüttes, majd a májusfa kitáncolásra hívták a jelen lévőket. Nagy Jonathan bűvész műsorában aktívan részt vett a közönség. A délután folyamán a gyerekek megismerkedhettek és kipróbálhattak népi fajátékokat, melyek a jövőben rendezendő közösségi alkalmakat is színesítik majd.
A programsorozatot harmonika-, és énekszó zárta."

Az egyesület, azóta újabb sikeres pályázattal lett gazdagabb, melyen szerszámokat, eszközöket, gépeket vásárolnak a faluszépítési munkálatok megkönnyítéséhez.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.