2020. június 4. csütörtök
[Répcevidék]

Egymás nemzettestvérei - Horvát nap Csepregen

Egymás nemzettestvérei - Horvát nap Csepregen
Nagyszabású programokkal, könyvbemutatóval színesített programmal készült Csepreg Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata.

A Boldogasszony kápolnánál szentmisével, azt követően egy Daruvárról származó ginkgo biloba fa ültetésével vette kezdetét a szeptember 14-i hétvégére eső nemzetiségi nap, amelyhez Szlovákia, Ausztria, Horvátország mellett a magyarországi horvátok is csatlakoztak. A délután folyamán sor került a Jankovics sírok megkoszorúzására is a temetőben.
A nap fő eseménye Jankovics földesurak három hazája - Horvátország, Magyar­ország, Ausztria című, horvát nyelvű könyv bemutatója volt. Kissné Krály Mária elnök mellett Dr. Nikola Bencic történész mutatta be és méltatta Balogh Jánosné Horváth Terézia új művét a nagyközönség előtt. A nap hátralévő részében helyi és térségi folklór csoportok léptek fel, érkeztek közreműködők Pakrácól, de voltak horvátzsidányi, undi és jandorfi zenészek, táncosok is.
Vasárnap délelőtt a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal dísztermében a szervezetek közti jó kapcsolta írásba foglalására is sor került. A csepregi nemzetiségi önkormányzat, Csepreg Város Önkormányzatának képviseletében Vlaisch Krisztián polgármester és Josip Faval, a Pakráci Magyarok Közösségének vezetője és Kissné Krály Mária elnök Csepreg Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata hármas együttműködési megállapodásban rögzítette a gyümölcsöző baráti kapcsolatot, a jövő lehetőségeinek érdekében. Rövid buszos utazást követően Peresznyén a Dumovits-ház gyűjteményét tekintették meg, majd közös ebéddel zárult a vasárnap.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.