2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Egyházasfaluból Badacsonyon át a vasi határszélig

Major Izabella
Egyházasfaluból Badacsonyon át a vasi határszélig

A tavaszi kényszerű „vírusszünet" után a Szépkorúak Klubjának tervezett programjai is újraindulhattak. Így került sor júliusban két élménygazdag, hangulatos kirándulásra.
Az első út Badacsonyba vezetett, ahol a vonatról leszállva kellemes sétát tettünk a Balaton partján, majd sétahajóra ülve gyönyörködtünk hosszasan a magyar tenger szépségében. A frissítő, felüdítő hajókázás után ebédelni indultunk a bőséges kínálatú gasztrosoron, ahol mindenki kedvére válogathatott az ízletes halfinomságok közül. A jóízű ebéd után belevetettük magunkat a színes, vásári forgatagba. No, és ha Badacsony, akkor elmaradhatatlan a szőlőhegyi bortúra a népszerű pincesoron, ahol kisebb csoportokba verődve, vidám beszélgetések közepette kóstolgattunk a méltán híres borokból.
A kitűnő hangulat betetőzéseként feledhetetlen marad a hazafelé történő vonatút is, mert kedves meglepetésként Lukács Antal klubtagunknak köszönhetően a legszebb magyar nótáinkból válogathattunk kívánság szerint.
A két hét elteltével szervezett második kirándulásra falubusz szállította a klubtagokat a festői szépségű vasi határszélre. Az első úticél Felsőcsatár volt, ahol az országos hírű Vasfüggöny Múzeum megalapítója, Goják Sándor volt határőr üdvözölte és kalauzolta a csoportot közel két órán át egy nagyon gazdag tartalmú, szabadtéri történelmi sétán. Előadásában hosszasan méltatta a környék lakosságának a 20. századi fájdalmas határrevíziók során tanúsított hazafias helytállást, melynek elismeréseként a mi Sopronunkhoz hasonlóan öt település is kiérdemelte és méltán viselheti a „hűséges falu" címet.
A történelmi séta további részei a határőrség szolgálati körülményeibe nyújtottak bepillantást, részletesen szemléltetve a biztonságos határőrző rendszert, beleértve a veszéllyel teli zónák, a hírhedt aknamezők bemutatását is. Goják úr ezekről szólva mesélt bizonyos határátlépési kísérletekről, majd megrendülten emlékezett a sorkatonai szolgálathoz is hozzátartozó aknaszedés áldozataira, akiknek emlékét külön tábla őrzi. A történelmi séta befejeztével nem kis büszkeséggel szólt a Vas-hegy szőlészeti, borászati múltjáról és jelenéről is.
A Vasfüggöny Múzeum nyújtotta komoly, elgondolkodtató élmények után folytatódott az út a mesés környezetű Vaskeresztesre, egészen a tóparti Alpesi Vendéglőig, amelynek teraszáról varázslatos panoráma nyílik a Vas-hegy túloldalára is. Ezen a csodálatos helyen elfogyasztott finom ebéd után kellemes séta következett a jó levegőjű szőlőhegyen, osztrák területre is átgyalogolva.
Visszatérve kedves klubvezetőnk, Lökkös Józsefné, Éva és férje meghívta a kis csapatot szőlőbirtokukra egy borkóstolóra saját terméssel, ahol nagyon hangulatosan, nótaszóval fűszerezve telt az idő hazaindulásig.
A Szépkorúak Klubja ezúton is hálásan köszöni a Lökkös házaspár szívélyes vendéglátását és Éva asszony fáradhatatlan, remek klubvezetői munkáját, melynek köszönhetően élhettük át együtt ezeket a csodálatos badacsonyi és vas-hegyi élményeket.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.