2023. március 24. péntek

Csepregi Augusztus – Rendezvények Vasárnaptól Vasárnapig

Dr. Tarsoly Ádám
Csepregi Augusztus – Rendezvények Vasárnaptól Vasárnapig

A folyton változó járványügyi szabályozás nem hozta könnyű helyzetbe a nyári rendezvények szervezőit. Ennek köszönhető, hogy a csepregi programkínálat végső formába öntése is sokáig váratott magára, míg végül a városvezetés elhatározta, hogy a járványügyi óvintézkedések betartása mellett egy vasárnaptól-vasárnapig tartó rendezvényhét keretében megtartja ünnepségeit.
A rendezvényhét első vasárnapján, azaz augusztus 16-án a katolikus egyház hagyományainak megfelelően búcsút tartott a város. Az rossz időjárás miatt az istentiszteletet végül a Szent Miklós Templomban került megtartásra, majd a Malomkertben folytatódott a program, ahol megtekinthetőek voltak a hagyományos búcsúi látványosságok, valamint egy egésznapos vásár is, ahol a korábbi évektől eltérően több kézműves árus is képviseltette magát. A reggeli rossz idő sajnos kitartott kora délutánig, azonban a műsorok már napsütésben kezdődhettek meg és szép lassan megtelt a rendezvénytér. A polgármesteri köszöntőt követően fellépett a Répce Citerabarátok Köre, a Répce Party Country együttes, illetve a Mosoly Tánccsoport is.
A programsorozat második állomását az augusztus 20-ával egybekötött városi jubileumi ünnepség jelentette mely szintén szentmisével kezdődött, majd a csepregi lőtér várta a feketelőporos lövészet iránt érdeklődőket, amellyel párhuzamosan az ünnepségnek otthont adó Ottó Kempingben is elkezdődtek a programok. A kemencénél kenyérsütő versenyt rendeztek, ahol a résztvevők a közös élményből inspirálódva Kovász Klubbot is alapítottak. A délutáni díjátadókig és kenyérszentelésig számos koncert és egyéb kulturális program várta a lakosságot, lehetőség volt többek között kézműves foglalkozásokon részt venni, ismerkedni a cserkészettel. Fellépet a sárvári Herpenyő együttes, a Csepregi Férfi Dalkör, a Farkas Sándor Egylet citera és népdal műsorral, fellépett továbbá a Pomázi Tűzoltó Zenekar, a Csepreg Város Fúvószenekara, valamint a Mazsorett csoport is.
Az ünnepi díjátadót Horváth Zoltán Csepreg város polgármesterének ünnepi beszéde előzte meg, a polgármester úr megemlékezett Szent István király tanításairól, amelyeket a jelenkor kihívásainak tükrében is vizsgált. Az államalapítás mellett a beszédben természetesen szó volt a város 25. jubileumáról is, ezzel kapcsolatban Horváth Zoltán bemutatta a Göncz Árpád államfő által aláírt eredeti oklevelet, amellyel Csepreg visszakapta városi rangját, valamint azt a bronz szobrot is, amelyet Vas megye városai ajándékoztak Csepregnek köszöntésül. Ezt követően került sor a Vas Megyei Közgyűlés Elismerő Okleveleinek átadására, melyet Marton Ferenctől a Vas Megyei Közgyűlés alelnökétől vehetett át Csepreg Város Fúvózenekara 90. jubileuma alkalmából, a Csepregi Vegyeskar Egyesület 30. jubileuma alkalmából és a Csepregi Mazsorett Csoport, akik tavaly ünnepelték a 25. jubileumukat.
A megyei kitüntetéseket a városi, polgármesteri elismerések követték. Csepreg Város Önkormányzat Képviselő Testülete Csepreg Város Szolgálatáért Díjban részesítette Györke Brigittát egészségügyi tagozatban, Pukler Zoltánt kulturális tagozatban, Kancsó Zoltánt oktatási tagozatban és Horváth Zsoltot védelmi és rendészeti tagozatban. Polgármesteri elismerő oklevélben részesült a Covid19 járvány során tanúsított segítőkész magatartásáért és önkéntes munkájáért Batkiné Tóth Edit, ifj. Haizler Ákos, Maximovics Verionika, Szabó Vivien, Labanczné Ecker Bernadett, Domnánicsné Kálmán Noémi, Tájmelné Tóth Mária, Pék Ildikó, Szabó Nikolett, Pereznyákné Pirger Szilvia, Csortos Krisztina, Szabó András, Klug Fanni, Tóth Ágnes, Krukicsné Gulyás Andrea, a Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Csepreg Közbiztonságáért Polgárőr és Bajtársi Egyesület, valamint polgármesteri elismerő oklevélben részesült Taródi Tamás is a Trianon Emlékhely létrehozásáért.
Átadásra kerültek még a XXXVII. Csepregi Borverseny helyezései is, a számos oklevél és kupa közül a Tóth Marcell és a Néber- Tóth pince által elnyert „Város Bora" oklevelet, valamint a Horváth Gábor által elnyert „Év Borásza" kitűntetést emelném ki.
A díjátadó után több fellépő szórakoztatta még zenés aláfestéssel a kikapcsolódni vágyókat.
Az augusztus 20-át a „Csep(e)reg az eső" fesztivál és a hét zárónapja követte ismét a Malomkertben. Előbbi két napos jócskán éjszakába nyúló koncerteket foglalt magába, amelyekkel kifejezetten a fiatalokat kívánták megszólítani. A szombati estén a rossz időjárás sajnos a látógatószámban is megmutatta magát, azonban a fedett sátorban a rendezvényt végig megtartották.
A második, augusztus 23-ai vasárnapon és egyben a hét zárónapján ismét a búcsúi vásáron és látványoságokon volt a hangsúly. A délután gyerekbábszínházzal indult a programsor, amelyet több neves fellépőt - mint az UFO Együttes, GrooveHouse, Desperado - is színpadra állító esti koncertek zártak.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.