2021. február 25. csütörtök
[Répcevidék]

Baba Találkozó Bibliával – Ökumenikus baba-mama foglalkozás Górban

SB
Baba Találkozó Bibliával – Ökumenikus baba-mama foglalkozás Górban
Simon Réka lelkésszel beszélgettem

-Honnan jött a baba-mama bibliai találkozó ötlete? Miért Gór a helyszín?
-Még teológus hallgató koromban találkoztam a legkisebbeknek tartott bibliai foglalkozás különböző formáival, azóta forgattam magamban a gondolatot, hogy mikor és hol kezdhetnénk el ezt mi is. A Büki Evangélikus Egyházközséghez több település is tartozik. Évekig a büki anyagyülekezetre nézve gondoltam azt, hogy Bükön a Művelődési házban több babaprogram van, túl sok lenne még egy babáknak szervezett foglalkozás, még a ha a bibliai jelleg más tematikát is nyújt, mint a többi. Ugyanakkor a Tündérföld Családi Napközi vezetője, Marosi Tünde felkérésére néhány alkalommal tartottam biblikus jellegű, ünnepekhez kötődő foglalkozást kicsiknek, és már ennek is nagyon örültem.
Gór helyszínként akkor csillant fel, amikor ősszel három baba együttes megkeresztelésére kértek meg ott. Az anyukákkal már akkor kezdtünk beszélni a folytatásról Tipegők istentisztelete néven, de betegség és egyéb elfoglaltság miatt 2018-ban nem folytatódott a sorozat. A település adventi gyertyagyújtó ünnepségén a góri evangélikus gondnokkal és a katolikus sekrestyéssel tovább beszélgettünk a programról. Mivel Górban több fiatal, kisgyerekes család is van, ezért egyértelműnek tűnt, hogy ökumenikus nyitottsággal, evangélikus-katolikus szervezésben folytatódjék a program. Vincze Erzsébet bői katolikus hitoktatót kértem fel társamként, és nagy örömömre Sulicsné Sági Henrietta katolikus hitoktató is mellénk szegődött. A programot pedig, amelyhez Vincze Erzsébet logót is rajzolt, Baba Találkozó Bibliával néven hirdetjük tovább.
-Milyen jellegűek a foglalkozások?
-Kifejezetten baba-mama foglalkozásra gondoltunk, de természetesen apukákat, nagyszülőket és egyéb hozzátartozókat is szívesen várunk. A gyülekezés kötetlen beszélgetései után kb. 20-25 perces bibliai tematikájú foglalkozás következik. Januárban Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódóan egyszerű bábokkal meséltük el Jézus születését a napkeleti bölcsek látogatásával, majd kirakóssal játszottunk. A közös énekek is a foglalkozáshoz tartoznak. Utána pedig megint van lehetőség kicsit beszélgetni szülőkként, a gyermekek pedig új kapcsolatokat kezdhetnek más babákkal és felnőttekkel, amely segíti fejlődésüket. Az édesanyák közül többen el is mondták, hogy ezért is örülnek ennek az új babaprogramnak.
-Az első találkozó milyen benyomást hagyott benned?
-Az első találkozón az én 2 éves fiamon kívül hat babával, kisgyerekkel érkeztek anyukák. Nagyon örültünk ennek az érdeklődésnek. Remélem, a február 8-án 10 órakor kezdődő következő találkozónkon már nem is fogunk elférni a góri faluház játszószobájában, hanem egyenesen a nagyteremben gyülekezünk majd. Itt is lesz szőnyeg, amire leülhetünk, és amin a gyerekek játszhatnak.
-Kiket vártok, milyen sűrűn lesznek a foglalkozások?
-Havonként egy találkozóra gondoltunk, előreláthatólag minden hónap második péntekjén 10 órától, de az időpontokat mindig előre egyeztetjük, majd pedig a Facebookon hirdetjük. Reméljük, hogy újabb és újabb családok érdeklődnek majd a program iránt. És habár Górban tartjuk a Baba Találkozó Bibliával programot, természetesen mindenkit szívesen várunk más településekről is, és nem csak evangélikusokat vagy katolikusokat! Örülünk mindenkinek, aki megérkezik a programra.
A következő találkozó tehát február 8-án lesz.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Baba Találkozó Bibliával – Ökumenikus baba-mama foglalkozás Górban
Baba Találkozó Bibliával – Ökumenikus baba-mama foglalkozás Górban
Baba Találkozó Bibliával – Ökumenikus baba-mama foglalkozás Górban
Baba Találkozó Bibliával – Ökumenikus baba-mama foglalkozás Górban