2021. május 13. csütörtök

Az Aradi Tizenhármak emlékére

Az Aradi Tizenhármak emlékére
A répceszentgyörgyi Horváth-kastély a mai napig őrzi az Aradi Vértanúk emlékét. Pincéjében állították fel titokban a 13 emlékoszlopot, elsőként a Kárpát-medencében.

Csak az ötvenes évek során került felszínre a kastély pincéjéből, annak előkertjében állították fel. Közülük egy, kiemelten fontos közösségünk, községünk számára. Róla utcát is neveztek el Répceszentgyörgyön.
Ő eleméri és ittebei Kiss Ernő altábornagy. A vértanúk között Kiss Ernő honvéd altábornagy volt a rangidős, aki korábban császári-királyi ezredes volt. Felesége volt Szentgyörgyi Horváth Krisztina Anna, akivel 1826-ban a répceszentgyörgyi római katolikus templomban házasságot kötött. Kiss Ernő ebben az évben kilépett a hadseregből. Egy év múltán megszületett kislányuk, de ifjú felesége belehalt a szülésbe. Gyermekük hétévesen hunyt el. Sorsáról a Haynau által vezetett katonai törvényszék döntött, társaival együtt golyó általi halálra ítélték. Kiss újra beállt a seregbe, és a szabadságharc végén csatlakozott a Főhadparancsnoksághoz. Kiss Ernő maradt, vállalta a sorsát, bár gazdag és befolyásos családja Bécsben megszerezte a kegyelmi végzést. Ez eljutott a tábornokhoz, aki azt a belső zsebébe tette és társaival kiállt a kivégző osztag elé. Ápolva elődeink hagyományát, az Aradi Vértanúk hősi halálának 168. évfordulóján tartottuk meg ünnepségünket.
A Bői Általános Iskola 7. osztályos tanulói versekkel, szép műsorral készültek. Meggyújtották az emlékezés mécseseit.
Gerbert Judit színművésznővel együtt énekelhettük programjának dalait, elhangzott a Ha én rózsa volnék című népdal is. A művésznő csodás hangja betöltötte a kastély kertjét. Koszorút helyeztünk el Kiss Ernő altábornagy emlékoszlopánál, majd a Szózat soraival zártuk megemlékezésünket.

Emléküket méltón őrizzük!
Kovácsné Kelemen Gertrúd Polgármester

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Az Aradi Tizenhármak emlékére
Az Aradi Tizenhármak emlékére
Az Aradi Tizenhármak emlékére
Az Aradi Tizenhármak emlékére
Az Aradi Tizenhármak emlékére
Az Aradi Tizenhármak emlékére