2023. szeptember 25. hétfő
[Répcevidék]

Adventi készülődés és Mikulásvárás Répceszentgyörgyön

Rácz Anett
Adventi készülődés és Mikulásvárás Répceszentgyörgyön

Az idei adventi időszak - ahogy sok más ebben az évben - másként alakul, mint ahogy azt a korábbi években megszoktuk és megszerettük. Igaz ez a családok és a falu közösségének életére is, hiszen közös programokkal és gyertyagyújtásokkal nem színesíthetjük a karácsonyi várakozás idejét. Répceszentgyörgyön azonban mégsem mellőzzük az ünnep fényeit, az összetartozás eszméjét és lakóhelyünk szebbé tételét.
Az „Adventi Ablakok" program keretein belül december 1. és 24. között minden nap felgyulladnak a fények a település valamelyik házának vagy intézményének ablakában - hasonlóan ahhoz, ahogy az adventi kalendáriumban is minden nap kinyitunk egy ablakot. Karácsony közeledtével napról napra több ház ablaka fog a dátumnak megfelelő díszbe öltözni és világítani, míg végül szentestén mind a 24 ablak egyszerre fog ünnepélyes fényében ragyogni. Az adventi ablakok díszítése nem verseny, így nyertesek, díjazottak nincsenek. Azonban hisszük, hogy a program által mindenki nyer, a díszítő is, és az is, aki „csak" gyönyörködik benne. Nyer vele a falu teljes közössége is: sok szép, ötletes adventi ablakot, és ami még fontosabb, értékes perceket, az ajándékozás örömének varázsát. Mert minden egyes ablak ajándék lesz - igazi, szívből jövő, mindenkinek kedves ajándék. Ezúton is köszönjük a falu lakóinak aktív részvételét!
Idén a Mikulás-várás sem lehetséges a megszokott módon, azonban ez nem jelenti azt, hogy kis falunkba ne látogatna el a nagyszakállú. Ezúttal a Mikulás mindenkit a saját otthonában látogat meg december 6-án délután - mivel az időjárás-jelentés havat nem jelez, így váratóan lovaskocsival érkezik hozzánk.
Kétségtelen, hogy ez az advent és karácsony más lesz, mint a korábbiak. Sok hagyomány és szokás kimarad az idei készülődés, illetve ünneplés során. De nem marad el minden - nem marad el a kedvesség, a nevetés, a szeretet és a remény. Így nem marad el az ünnep, csak átalakul (kinek jobban, kinek kevésbé). Kívánom, hogy mindenki a legjobbat hozza ki belőle!
Répceszentgyörgy község képviselőtestülete nevében mindenkinek áldott, békés, boldog adventi készülődést és karácsonyi ünnepeket kívánok!

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.