2022. szeptember 26. hétfő
[Répcevidék]

A szakmai életút elismerése

Sági Ferenc
A szakmai életút elismerése

A március 15-i ünnephez kapcsolódva „Vas Megye Gazdaságáért Díj" kitüntetésben részesült Pereznyák Zoltán, a büki Fürdő Étterem tulajdonosa. Szakmai tevékenységének megyei elismerése adta az alkalmat a beszélgetésünkhöz.
- Régi ismerősként gratulálok kitüntetésedhez, amely egy sikeres életút elismerése. Kérlek, röviden vázold fel szakmai pályádat olvasóinknak.
Kellemes meglepetés volt a kitüntetés számomra, s úgy érzem, a szakmában eltöltött 52 évről is szól. A helyi általános iskola befejezése után 1969-ben Budapesten a SZÖVOSZ Dózsa György Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkás Iskolájában folytattam tanulmányaimat. Tanáraink jól megalapozták vendéglátási ismereteinket. Ipari tanulóként a Csepreg és Vidéke ÁFÉSZ csepregi Wágner Vendéglőjében végeztem a szakmai gyakorlatot Pócza Károly, id. Holpár Jenő és Szanati István irányításával. Mellettük szerettem meg a szakmát. Ez idő alatt több jelentős szakmai verseny résztvevője voltam, ahol jó helyezéseket értem el.
1972-ben a felszolgáló szakmában jeles minősítéssel szakmunkás vizsgát tettem. Ezt követően az ÁFÉSZ bükfürdői szezonális Várta étteremében felszolgálóként dolgoztam. A fürdő téliesítésével egyidőben az ÁFÉSZ megyei és országos támogatással átépíttette és bővíttette Fürdő Étteremmé a régebbi egységét, s onnantól már egész évben nyitva tartottunk. 1975-ben bevonultam katonának, majd a leszerelés után 1977-1984 között Tóth Ernő mellett üzletvezető-helyettesként dolgoztam tovább a Fürdő Étteremben.
Az 1980-as évek közepétől a szövetkezetek bérbe adták a vendéglátó egységek üzemeltetését, néhány évvel később pedig el is adhatták őket. 1984-1987 között Bükfürdőn társaimmal együtt a bérelt Vadvirág csárdát üzemeltettem. Közben 1985-ben sikeresen teljesítettem az üzletvezetői szakvizsgát. Majd 1988-ban a felsőbüki falurészen Füzi Lászlóval megnyitottuk az ÁFÉSZ-től megvásárolt Muskátli Vendéglő átalakításával kialakított Vadásztanya Vendéglőt, mely 1993-ban saját tulajdonomba került. Emellett párhuzamosan több vendéglátó egységet üzemeltettem a nagyközségben és a fürdőn, általában más társsal közösen (Aranyhordó étterem, Saláta bár, Pálma Presszó, Nyírfa büfé). 1996-ban sikerült megvásárolnom a bükfürdői Fürdő Éttermet, melynek jelenleg is tulajdonosa vagyok, és napjainkban is aktívan dolgozom benne - 3 éve - már nyugdíjasként.
- A nyolcvanas évek vége és a kilencvenes évek sikertörténet volt nemcsak Bükön, de a vendéglátásban is. Sok volt a nyugati vendég. A magyarok, főleg a családok, egyesületek és a munkahelyek egyre több rendezvényt tartottak a vendéglátó egységekben. Mutasd be a családi vállalkozásban üzemeltetett Fürdő Éttermet és a jelentősebb rendezvényeiteket.
Feleségem, Piroska már a Vadásztanyában is besegített a működtetésbe. Gyermekeink - Zoltán és Hedvig - vendéglátó-ipari szakközépiskolát végeztek. Tanulmányaik után az étteremben folytatták pályafutásukat, s itt dolgoznak most is. Sokat köszönhetek nekik és a többi munkatársnak, s a barátoknak is.
A fürdői vendéglátó egység hagyományos étteremből, önkiszolgáló étteremből, büféből és kávéházból áll. Saját cukrászüzemmel rendelkezik, ahol napi szinten készítjük a süteményeket. Az étterem több nagy rendezvénynek is helyet ad. Évek óta legnagyobb rendezvényünk a Vas megyei vadászbál. A téli időszakban több vadásztársaság is nálunk rendezi saját bálját. A hagyományos büki iparosbálnak is helyet biztosítunk. A farsangot követően nőnapi bált szoktunk rendezni. A tavaszi évszak jellegzetes összejövetelei a ballagási ünnepi ebédek. Májustól októberig a lakodalmaké a főszerep, melyekhez egyszerre háromnak is tudunk helyszínt biztosítani. E mellett több kisebb családi ünnepséget is tartanak nálunk kedves vendégeink (születésnap, keresztelő, bérmálkozás stb.) Novemberben a libanapé a főszerep. Most már hazánkban is egyre nagyobb keletje van a libavacsorának, de Ausztriából is szép számmal érkeznek. Év vége felé a munkahelyi rendezvények kerülnek előtérbe. Majd az év végét egy szilveszteri bállal zárjuk.
- Kitüntetésed laudációjában kiemelték: „Rendszeresen képezte magát és kollégáit, hívott meg szakembereket, nagy szállodák mesterséfjeit, hogy a kor követelménye szerinti újításokat bevezesse, és ezzel magasabb színvonalú szolgáltatást nyújthasson a vendégeknek. Aktívan részt vesz a vendéglátóipar területén a szakképzésben, az új generáció szakembereinek nevelésében." Beszélj erről is.
Ez mind igaz. Pályafutásom kezdetétől hívatásomnak élek. Nem csak a jó pap tanul holtig, hanem a jó vendéglátós is. 1972 óta foglalkozom a tanulók gyakorlati oktatásával. Számos tehetséges pincértanuló került ki kezeim közül. 1996 óta a Fürdő Étteremben három szakterületen oktatjuk a diákokat: felszolgáló, szakács és cukrász.
- A szakmai tevékenység mellett a közéletben is részt vállaltál.
A szakmai szervezetek közül a Vas megyei Vendéglátó Klubban tevékenykedem. A büki önkormányzat képviselő testületének, illetve gazdasági-pénzügyi bizottságának 15 évig voltam tagja. Néhány cikluson keresztül a Büki Gyógyfürdő Igazgatóságában, majd a Felügyelő Bizottságban is ténykedtem.
- Különböző szervezetek, főleg sportszervezetek szponzorálásából is kivetted a részedet.
Mindig is vallottam, hogy a mozgásnak nagy szerepe van az életünkben. Ezért is támogattam a következő szakosztályokat: labdarúgás, asztalitenisz és birkózás. A bálokat, jótékonysági akciókat tombola- és egyéb felajánlásokkal segítettem.
- A több mint egy éve tartó világjárvány a vendéglátást is sújtotta. Mi várható a közeljövőben?
Az elmúlt egy évet nagyon megsínylette az idegenforgalom. Csak kevés turista kereshette fel Bükfürdőt, s az éttermet. Sok rendezvény is elmaradt a pandémia miatt. Mindez nagy árbevétel-kieséssel jár, amin próbálunk ételek hétvégi házhoz szállításával némileg csökkenteni. Bízom a mielőbbi újra nyitásban, hogy az élet visszatér éttermünkbe, és ismét sok kedves vendégnek kívánhatok jó étvágyat!
Záró gondolatként szeretném elmondani, hogy köszönöm a családomnak és dolgozóimnak a közös, sikeres munkát.
- Az újranyitásig kitartást, munkádhoz jó egészséget és további sikereket kívánok.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
A szakmai életút elismerése
A szakmai életút elismerése