2021. július 30. péntek
[Répcevidék]

A kezdetektől – napjainkig

Haller Erzsébet
A kezdetektől – napjainkig

Véletlenszerűen indult, mint a legnagyszerűbb dolgok az életben.
Egy újságcikkel kezdődött.
Történt ugyanis, hogy a Magyar Nemzet című lap 2014. október 4-i számának mellékletében a Sághon született Festetics Imréről, a genetikus grófról írtak.
A cikket olvasva Szabados László, községünk lakója rögvest felhívta a Rákoskerti Polgári Kört, melynek az időben Dr. Seregi János tagja volt. Dr. Seregi Jánosról tudni kell, hogy Dr. Szabó T. Attilával egyetemben a Festetics-kultusz feltámasztói voltak, és már évek óta ápolták a genetikus gróf emlékét. Az adott évben is az ország számos helyén tartottak róla szóló megemlékezéseket, konferenciákat.
E telefonhívás után hamarosan kapcsolatfelvételre került a sor Dr. Seregi János és Molnár László, községünk akkori polgármestere között, aki igazi lokálpatriótaként örömmel fogadta és felkarolta Seregi professzor azirányú indítványozását, hogy Festetics Imre születésének 250. évfordulóján a gróf szülőhelyén, Simaságon rendezzenek emléknapot, kiegészítve egy nemzetközi tudományos konferenciával.
Gyors és hatékony szervezőmunka következett, melynek eredményeképpen 2014. december 2-án létrejött az I. simasági Festetics Imre-emléknap. Az első találkozón részt vett (többek között):
A család képviseletében gróf Festetics György, Prof. Dr. Gottfried Brem a bécsi Állatorvostudományi Egyetemről, Prof. Dr. Sergi János és Prof. Dr. Szabó T. Attila, Janaki Hadjiev docens a Kaposvári Egyetemről és Takács Győző képzőművész.
Első évben került sor a Takács Győző által alkotott szobor avatására is.
Azóta minden év december 2-án újra és újra otthont adott Simaság e nemes kezdeményezésnek. Sok híres professzor, orvos, kutató, erdőmérnök, szociológus járt ezekben az években kis falunkban, akik nívós előadásokat tartottak a Festeticsek és a genetika témájában.
A rendezvények létrejöttében, szervezésében a legnagyobb szerepe Dr. Seregi Jánosnak volt, aki szívügyének tartotta e találkozók sikeres létrejöttét. Köszönjük neki!
A helyi lakosok szívesen fogadták a szinte már hagyománnyá váló emléknapi rendezvényeket. Egyrészt büszkék voltak a falu híres szülöttjére, másrészt arra, hogy kis falujuk komoly tudományos konferenciák színhelye lehetett. Majthényi László megyei közgyűlési elnök szavait idézve: „a mai napon az egy lakosra jutó professzorok száma itt, Simaságon legnagyobb az országban" (2015).
Tavaly a VI. találkozóra került sor, a 6-os szám került az emléktáblára.
És hogy lesz-e folytatás?
A kérdés költői.
A válasz még várat magára...
Az eddigieket köszönjük!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
A kezdetektől – napjainkig