2022. december 3. szombat
[Répcevidék]

A 100. évfordulón így emlékeztünk

N. P. Kati
A 100. évfordulón így emlékeztünk

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján Zsirán is megemlékezést tartottunk, mint ahogy szerte az országban és határainkon kívül is.
A program 19 órakor a kultúrházban kezdődött, ahol Brummer Krisztián, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének soproni csoportjának elnöke tartott előadást Trianon előzményeiről, s mutatta be azokat a történelmi eseményeket, melyek a gyászos békediktátum aláírásához vezettek. Előadása után a közönség soraiból többen is hozzászóltak a hallottakhoz, megemlítettek néhány, a települést érintő történést.
A kultúrházból fáklyásmenet indult az országhatárnál található trianoni kopjafához. Itt Nagy Ferdinánd polgármester köszöntötte a megjelenteket, s beszélt a Magyarországot ért, eltúlzott, indokolatlanul nagy „büntetésről", mely egyedül a nagyhatalmak pillanatnyi érdekét szolgálta. Említést tett a „zsirai választásról" is, melyet aztán Németh Liliána előadásában hallgathattunk meg. Történt ugyanis, hogy több más településsel együtt Zsira is választás elé került. 1922-ben, amikor a határkiigazító bizottság a településre érkezett, a falu lakóinak választani kellett, hogy Ausztriához szeretnének-e csatlakozni, vagy továbbra is Magyarországhoz. Az eredmény egyértelmű, a zsirai lakosok hitet tettek Magyarország mellett. Ezzel tulajdonképpen Zsirát is lehet a hűség falujaként említeni.
A műsor további részében elhangzott Orbán György előadásában egy saját verse, majd 5 perc Trianon címmel egy kisfilmet néztünk meg. A kopjafához a megemlékezés koszorúját Nagy Ferdinánd polgármester és Czipetics Györgyné jegyző helyezte el. A program végén fellobbant az Összetartozás tüze (a zsirai Tűzoltó Egyesület felügyeletével) s mellette Fődi Tibor és Madarász Miklós előadásában hallgathattunk meg néhány, az alkalomhoz kapcsolódó dalt. A résztvevők a tűz mellett borozgatva beszélgettek még egy ideig. A rossz idő, az erős szél ellenére megjelent vendégek véleménye alapján kijelenthetjük, hogy méltóképpen emlékeztünk meg a 100 éve történt eseményekről.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
A 100. évfordulón így emlékeztünk