2023. október 1. vasárnap
[Répcevidék]

37. Tűzoltó Répce Kupa

Sági Ferenc
37. Tűzoltó Répce Kupa
A hatalmas társadalmi összefogással, jelentős önkéntes munkával épített, új csepregi szertár avatásához kapcsolódva,

1979-ben került megrendezésre először a Tűzoltó Répce Kupa. Elindítói: Kóbor Ferenc egyesületi elnök és Tóth László parancsnok voltak. A versenyszabályzatot közösen alkották meg a csatlakozó egyesületek: Bő, Bük, Csepreg, Horvátzsidány, Peresznye, Répcevis, Szakony, Tömörd és Zsira vezetői. Időközben csatlakozott még Und, viszont Bükön és Tömördön megszűnt az ÖTE.
A rendezvényt minden évben más település egyesülete szervezte meg, s az idők során mindegyiken már többször is sorra került. Az idei, immár 37. verseny lett megtartva augusztus 1-én a csepregi szertár mögötti régi focipályán. Bő és Peresznye - bár még működik az egyesületük - létszámproblémák miatt nem tudott versenyzőket kiállítani. Így hét település férfi-, két ifjúsági fiú-, egy ifjúsági leány- és egy gyermekcsapat nevezett be a küzdelembe. A verseny, mint korábban mindig, most is váltófutással kezdődött. A férfiaknál a legjobb eredményt a répcevisiek érték el, néhány másodperccel megelőzve a csepregieket és a szakonyiakat. A fiúknál a horvátzsidányiak gyorsabbak voltak a csepregieknél. A klasszikus vizes (800 liter/perces) kismotorfecskendő-szerelés megmutatta az összeszokottságot és a nagyobb versenyrutint. Csepreg férfi csapata úgy megelőzte a többieket, hogy összesítettben is első lett, s véglegesen elnyerte a Répce Kupát. A második helyezést a Répcevisi, a harmadikat pedig a Szakonyi ÖTE csapata szerezte meg. A fiúknál a horvátzsidányiak megtartották első helyüket, de a csepregi fiatalok is jól helytálltak. A csepregi lányok bizonyították, hogy a gyengébb nem képviselőinek is helyük van az egyesületben, s fel tudnak nőni a feladatokhoz. A gyerekek bemutatója pedig a nyári tábor eredményességét is bizonyítja, s azt is, hogy megfelelő utánpótlás-nevelés folyik a csepregi egyesületben.
A rekkenő hőségben tartott rendezvény végig jó hangulatban zajlott. Az eredményhirdetés után pedig külön színfoltot jelentett a győztes csapatok vezetőinek vízbedobása, s az új parancsnokok hasonló módon történő felavatása. A küzdelem után a csapatok tagjai és kísérőik jóízűen elfogyasztották csepregi hölgyek által főzött ételeket.
Kár, hogy a hőség miatt csak kevesen nézték meg a versenyt. Az is feltűnő volt, hogy a települések vezetői közül a korábbiaknál jóval kevesebben tették tiszteletüket a jelentős önkéntes munkát végző egyesületek térségi rendezvényén.
Kovács András ÖTE-elnök lapzártánk előtt közölte, hogy aug. 23-26. között a csepregi felnőtt csapat részt vett Miskolcon az Országos Katasztrófavédelmi Parancsnokság által a hivatásos és önkormányzati tűzoltók részére rendezett Tűzoltó Szakmai Versenyen. Több féle elméleti és szakmai gyakorlati feladatot kellett teljesíteni. A gyakorlati versenyszámok után az élmezőnyben álltak, az elméleti megmérettetéseken a vártnál gyengébben teljesítettek. Ezért összesítésben a középmezőnyben végeztek tűzoltóink. Mivel először vettek részt ilyen versenyen, az eredmény elfogadható, s egyben jelzi, hogy a következő időszakban mely területen kell javulni a fiúknak. Az országos versenyről készült videók megtekinthetők a www.csepregituzoltok.hu honlapon.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa
37. Tűzoltó Répce Kupa