2021. március 2. kedd
[Répcevidék]

25 évvel ezelőtt…

25 évvel ezelőtt…
25 évvel ezelőtt, a horvát-szerb háború idején, Horvátzsidány horvátországi menekülteket fogadott be.

A Máltai Szeretetszolgálaton keresztül jelentkezett menedékadásra három környékbeli falu, Peresznye, Ólmod, Horvátzsidány. Falunkba egy busznyi diák, pontosabban egy egész osztály érkezett egy eszéki általános iskolából. A diákok szüleik nélkül érkeztek, néhány tanár kíséretében, akik a jó pár hónapnyi itt tartózkodásuk alatt próbálták, a körülményekhez képest a legmegfelelőbben folytatni a gyerekek tanítását. Mind a tanárok, mind a gyerekek helyi lakosoknál, családoknál kaptak szállást ez idő alatt.
Horvátzsidány Nemzetiségi Önkormányzata negyed évszázad elteltével találkozót szervezett az akkor menekülő gyermekek, tanárok és a menedéket adó családok részére. Az akkori gyerekek ma már felnőtt emberek és családjaik vannak, akiket a találkozóra magukkal hoztak.
2017. szeptember 30-án, szombaton érkeztek a nagy izgalommal várt vendégek. Sokukkal a családok a mai napig tartják a kapcsolatot, de voltak olyanok, akiknél ez a kapcsolat időközben megszakadt, viszont az első találkozás pillanatában az emlékek, az ismerős arcok hirtelen felélénkültek mindenkiben. A vendégeket a hosszú utazás után közös ebéddel várták a helyiek az Öregek otthona épületében, mialatt hosszasan beszélgettek, emlékeket idéztek a régi ismerősök. A délután folyamán a helyi csoportok egy kis kultur műsorral készültek a vendégeknek, bebizonyítva azt is, hogy még mindig ápolják anyanyelvüket, horvát kultúrájukat, hagyományaikat, ezt pedig egy élőzenés, beszélgetős est következett.
A vendégek most is családoknál kaptak szállást, sokukat ugyanaz a család látta vendégül, mint annak idején.
Másnap, vasárnap a helyiekkel együtt, a horvát vendégek részt vettek a szent misén, ahol Dumovits atya külön köszöntötte az érkezőket és maga is megosztotta személyes emlékeit a jelenlévőkkel. Közös ebéd és ismét hosszas beszélgetés után vendégeinktől búcsút vettünk, de nem örökre, ugyanis ők már szervezik az újabb találkozót, de ezúttal Eszéken.

Steiner Mirjana

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
25 évvel ezelőtt…
25 évvel ezelőtt…
25 évvel ezelőtt…
25 évvel ezelőtt…
25 évvel ezelőtt…
25 évvel ezelőtt…
25 évvel ezelőtt…