2020. június 4. csütörtök
[Répcevidék]

“Ladik”-ban a csepregiek a legjobbak

A megyei győztes lett a területi dőntő első helyezettje

Sági Ferenc
Május végén ismét a dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI csapata nyerte meg a Ladik (Lapot a diákok kezébe!) médiavetélkedő megyi döntőjét.

Majd a Pannon LapokTársasága által rendezett területi döntőn is a csepregi hetedikesekből álló vasi csapat (Ambrus Angelika, Gaján Réka, Horváth Hanna, Szabó Laura és Vígh Adrienn) győzedelmeskedett.
A csapat felkészítője, Hetyésy Katalin, történelem-rajz-médiaszakos tanár elmondta, hogy már nyolcadik alkalommal szerepeltek tanítványai a vetélkedő megyei döntőjében. Hatszor meg is nyerték azt a csepregiek, s már a területin is volt dobogós helyezésük. Több egykori diákja médiaszakon tanul tovább, néhányan rendszeresen készítenek fotókat, írnak cikkeket iskolai és helyi lapban. A mostani hetedikesek is szorgalmasan készültek, és a lelkes csapat a megyei után a területi versenyen is elsők lett. A részleteket kérdezzem a lányoktól.
Az öt lány a beszélgetés során is igazi csapatot alkotott, s felváltva, egymást kiegészítve válaszoltak kérdéseimre.
- Mekkora felkészülés van a dupla siker mögött?
Ketten a 6. Osztályos korunktól, hárman az idei tanév elejétől járunk a Média szakkörbe, ahol sok érdekeset hallunk és tanulunk. Készítettünk fotókiállítást a Répce-menti diákok idei találkozójára, de facebook oldalunk is van: a MÚFFIN (Mindig Új, Friss, Fontos Információk). Mikor a tesztkérdések megjelentek a Vas Népében, mi öten vállaltuk a szakkörben e selejtező feladatok megoldását. Mivel jók voltak válaszaink, megkaptuk a 2. Forduló feladatait. Ezeket szétosztottuk egymás között, s időben beküldtük a megoldásokat.
- Milyen feladatokat kaptatok, s oldottatok meg a megyei döntőben?
Először minden csapatnak - interjú keretében - be kellett mutatkoznia. Majd az összes csapat ugyanazzal a három személlyel készített villáminterjút. Ez után képeken szereplő eseményeket, személyeket kellett felismerni és képaláírásokat szerkeszteni. A következő feladat napilap készítése volt. Mi a facebookos lapunkat, a MÚFFIN-t alakítottuk át a Vas Népéhez hasonló formájúvá, színes cikkekkel és sok képpel. Végül mindegyik csapat tudósítást készített egy-egy eseményről. A mi feladatunk: Anyósfesztivál Kádártán. Frappánsan, humorosan sikerült megoldani azt is, s így nyertünk.
- A megyei után következett a területi vetélkedő. Hol és hogyan zajlott le?
- Egy héttel a megyei után a kislődi Sobri kalandpark fából készült közösségi épületében rendezte a Pannon Lapok Társasága négy megye legjobbjainak a területi döntőjét. A feladatok itt is érdekesek és változatosak voltak. A népdal szövegét átírva, csapatindulót készítettünk "A jó lovas katonának" dallamára. Tudósítást írtunk egy idős néni szemszögéből a feldübörgő Harlye Davidson motorokról. Apróhírdetést fogalmaztunk megadott szavak beillesztésével. Majd egy képen látható esményről TV-tudósítást készítettünk, s adtuk elő fakanál-mikrofonba beszélve. Itt is volt villáminterjú és sok műfajismereti kérdés. Míg a zsüri elkészült az értékeléssel, játszhattunk a kalandparkban. Örömmel hallottuk, hogy mi lettünk a győztesek. Minden versenyző és felkészítő tanár kapott egyéni ajándékot, s csapatunké lett a százezer forintos első díj. Ezt az ősszel indítandó iskolai újság költségeire szeretnénk felhasználni. Köszönjük Hetyésy Katalin tanár néni áldozatos felkészítő munkáját.
- A média szakkörös lányok milyen lapokat, könyveket olvasnak szívesen?
- Az érdekes, színes, képes ifjúsági lapokat szeretjük, melyekben sok kaland és akció van. Leginkább a Garfieldet és a Kozmopolitát forgatjuk, de van, aki a Nők Lapját is. A vetélkedő időszakában olvastuk a Vas Népét is, persze sokszor csak a vaol.hu-n. A könyvek közül szívesen kézbevesszük Rowling Harry Potter sorozatát, s nagyon szeretjük Mac Cabot írásait. A magyarok közül Leiner Laura a kedvencünk, de szívesen hallgatjuk és olvassuk az Időfutárt is.
- Hamarosan nyolcadikasok vagytok, s jön a pályaválasztás. Akartok-e újságírók lenni?
- Hanna könyvet írna, de szívesen kipróbálná az újságírást is, de nem főállásban. A többieknek is tetszik a média, de még nem döntöttek, arról, hogy milyen iskolában tanuljanak tovább.
Gratulálunk a csapat tagjainak és Hetyésy Katalinnak a nagyszerű eredményekhez. További lelkes munkát és újabb sikereket kívánunk.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.