2023. november 30. csütörtök
[Répcevidék]

Határtalanul- Székelyföldi legendák nyomában

Határtalanul- Székelyföldi legendák nyomában

Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató pályázatot hirdet minden évben Határtalanul! program néven. A pályázati kiírás célja a határon túli kirándulások támogatása az általános iskolások számára Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése, valamint a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közötti kapcsolatok erősítése céljából. A kirándulások olyan szomszédos magyarlakta területekre irányulnak, mint pl.: Románia, Szlovákia, Szerbia, Szlovénia vagy Horvátország.
A Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola már tavalyi évben beadta pályázatát erre a kiírásra, amit sikeresen meg is nyert. 2023.04.24- 04.28-között jártuk végig a programot. A kiránduláson a 7. és 8. évfolyamos diákok és kísérőtanáraik vehettek részt, összesen 41 fő. A foglalásokat és az utazás előkészítését a Csillagösvény Utazási Iroda végezte. A választás a csodaszép Erdélyi környezetre, „Elek apó meséi II.-Székelyföldi legendák nyomában" esett.
Az iskola elött 5.45 -kor volt a gyülekező. Egy nagyon hosszú út vette kezdetét. Útközben kisebb szüneteket tartottunk, hogy megmozgassuk végtagjaikat. Alig vártuk, hogy az aznapi szálláshelyünkre érjünk, Gernyeszegre, a Lion Grand Panzióba. Megérkezésünk után nemsokkal vacsoráztunk. Az étkezés után elfoglaltuk szobákat.
Másnap elég korán kezdtünk bepakolni a buszba. Első utunk Parajdra vezetett, ahol a híres sóbányát kerestük fel. 80-100 méter mélységbe ereszkedtünk le egy nagy sótömbbe, ahol templom, múzeum és játszótér is volt. Az idegenvezetőtől, aki székelyföldi honismereti vezető is volt egyben, Daday Zsuzsától megtudtuk, hogy azt tartják, hogy a parajdi sótömb 100 évig is el tudná tartani teljes Európa lakosságát is sóval. A bányában apró souveniereket is lehetett vásárolni (ásványok). Ezután Kisbacon látogattunk. Itt elleshettük a kürtöskalács készítés csínját-bínját és elkészíthettük saját édességünket is. Igazán finom remekművek készültek. Innen az utunk a nagy mesemondó, Benedek Elek házába vezetett, ami a napjainkban már emlékházként üzemel. Megismerkedhettünk élete és munkássága fontos részleteivel is. Sajnos az idő nagyon nem kedvezett a kiránduláshoz.
Este programunk Háromszék egyik leghíresebb üdülőközpontja, Bálványosfürdő volt. Gyalogtúránk során meglátogattuk a Csiszár-fürdőket, ahol természet igazi csodáit vehettük szemügyre. Érdekes volt, hogy egy helyen milyen sok eltérő összetételű vizes medence van jelen. Utunk további része a Csíksomlyói kegyelemtemplomhoz vezetett, ahol a híres, csodatévő, több mint 500 éves fából készült Mária szobrot is láthattuk. Csíksomlyó nagyon híres a minden évben megrendezésre kerülő búcsújáról. A csíksomlyói Ferences kolostor mögött húzódik a borvízforrás. A Csíksomlyói kegytemplom mögötti területen a ferences kaszáló helyén fakadó forrás vizét a csíksomlyói ferences barátok medencébe fogták, és magánfürdőt alakítottak ki, amelyet Barátok feredőjének neveztek.
Majd indultunk 2. napunk szállására, Csíksomlyóra, a Szent István Gyermekotthonba. Hármadik napon új úticélunk felé vettük az irányt, a Szent Anna tóhoz kirándultunk, amely egy krátertó, és az erdélyi Csomád-hegység kialudt vulkáni kráterében található. A Mohos Természetvédelmi Területnek egy része, amely a Csomád két kráterét is magába foglalja. A másik kráterben a Mohos-tőzegláp található. Itt az idegenvezetés segítségével megtudhattuk, hogy alakultak ki a krátertavak és megismerkedhettünk a ritka és különleges növényvilággal is.
Alsócsernátonba. Székelyföld leggazdagabb skanzenjeibe, a Haszman Pál Múzeumba belépve kicsit megtorpantunk, hiszen nemcsak egy gyönyörű park tárult a szemünk elé, hanem a park közepén egy nemesi udvarház kúriával, és egy szabadtéri múzeum eredeti bútorzatú székely házikókkal.
Fakultatív program keretében ellátogattunk a Csíkszentsimoni Csíki Csipsz gyárba, ami a gyerek számára igazi élmény volt. Megmutatták nekünk, hogy készül a chips, végig vezettek minket a gyárban és a ház ajándékaként még kostolót is kaptunk. Végül aznapi szálláshelyünkre Gergyószárhegyre értünk, a Kájoni János Gyermekotthonba. Itt a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó és a gyermekotthonban nevelt diákokkal találkoztunk. Vacsoráztunk majd táncos mulatságon vehettünk részt a Katorzsa Néptánc együttessel. Igazán szuper program volt. Aznap nem kellett minket altatni.
2
Másnap reggel ismerkedtünk a szállásadónkkal. Bemutattuk egymásnak iskolánkat, iskolánk névadóját, településeinket és híres szülötteinket. Megismerkedtünk az alapítvány működésével és pedagógusaink átadták az oda szánt adományokat is. Jó volt egy kicsit megismerkedni a határon kívüli magyar gyerekekkel. Másrészt szomorú volt látni, hogy nincs családjuk vagy éppen rossz körülmények között tudtak volna csak élni. Igazán példaértékű az alapítvány és a gyermekotthon részéről, hogy felkarolták őket és a lehető legtöbbet megteszik értük.
A bemutatkozás és beszélgetés után ismét útnak indultunk Erdély egyik legnevezetesebb természeti látnivalójához a több száz méteres sziklafalak közt kanyargó Békás-szoroshoz és a legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tóhoz. A nap következő állámása, Gyergyószenmiklós, Erdély egykori piactere most egy nagyon szép kis parkosított főtér. Egy kis séta után jutottunk Gyergyóalfaluba, ahol a legendás festőművész, Balázs József várt bennünk. Valószínűleg senkit nem hallottunk még ilyen lelkesedéssel és hazaszeretettel beszélni szülőföldjéről és művészetéről, mint Jóska bácsit. Megismertük nála István pap legendáját is és a pünkösdi búcsú eredetét is. Láthattuk tanítványai alkotásait is.
Végül ismét a gernyeszegi Lion Grand Panzióba érkeztünk, ahol első esténket is töltöttük. Utolsó napon élményekkel gazdagodva elindultunk hazafelé, Magyarországra. Körösfőn álltunk meg, Kalotaszeg kirakatfalujában, ahol az erdélyi magyar népművészet remekei is megvásárolhatóak voltak. Senki nem jött üres kézzel, mindenki hozott családtagjainak egy kis csekélységet.
Horváth Kiara

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Határtalanul- Székelyföldi legendák nyomában
Határtalanul- Székelyföldi legendák nyomában
Határtalanul- Székelyföldi legendák nyomában