2020. augusztus 6. csütörtök
[Répcevidék]

Egészségnevelési témahetek a büki iskolában

Bse
Egészségnevelési témahetek a büki iskolában
Napjaink egyik legalapvetőbb társadalmi problémája az életminőség romlása, valamint az indokolatlan halálozások számának rohamos növekedése.

Egészségünk tehát a legnagyobb kincsünk, fontos értékünk! Megőrzése nagyrészt életmódunkkal függ össze, amit pedig elsősorban mi alakítunk ki, milyensége főként rajtunk múlik. Iskolánk fontos feladatának tartja, hogy diákjaink megismerjék és felismerjék mind elméletben, mind pedig gyakorlatban az egészséges táplálkozás és a mozgás fontosságát, és tegyenek is azért, hogy egészségesek legyenek. Ennek jegyében rendeztük meg az alsó és felső tagozaton egyaránt az egészségnevelés heteket.
Október utolsó hetében az alsó tagozatosok szerveztek változatos programokat. A Mesés ételeink címet kapta az a kiállítás: a gyerekek azon rajzait mutatta be, amelyeket olyan mesékről készítettek, amelyekben ételek szerepelnek. Ágoston László szakács szakoktatótól elleshették a zöldségszobrászat titkait. A sütőtökből készült vázába kerültek a cékla-, a padlizsán- és a retekrózsák, a sárgarépavirágok, uborkából és padlizsánból készült levelekkel díszítve. A negyedikesek a fogorvosi rendelőben tettek látogatást. Most egy kicsit másképp zajlott a „vizsgálat", hiszen megismerkedhettek közelebbről is a műszerekkel, amelyekkel a fogorvos dolgozik, beleülhettek a fogorvosi székbe félelem nélkül. Technika órákon elkészültek az ötletesebbnél ötletesebb - zöldségekkel, csírával dísztett - szendvicsfigurák, amelyeket a gyerekek jóízűen befaltak. A kis elsősök pedig saját készítésű sütiket fogyasztottak. A sajtkészítés rejtelmeibe a Pannontej Zrt. répcelaki gyárának munkatársai vezették be a 3. és 4. évfolyamosokat, majd kóstolta meg mindenki az ízletes sajtokat. A mozgás sem maradhatott el a héten természetesen. Közös bemelegítéssel kezdődött a sport délelőtt, majd csapat alakítás után vidám sor-váltóversenyen mérték össze ügyességüket a kisdiákok. A rendezvénysorozat utolsó programját péntek délutánra szerveztük. Az őszi gyümölcsök közül talán a legkedveltebb - a szőlő - került asztalunkra ezen a programon. Varsányiné Horváth Erika tanító néni a szőlő útját mutatta be nagyon érdekes előadással: a tőkétől a borig. Zárásként hamisítatlan szüreti mulatságon táncoltak a legkisebbek tanítóikkal, ahol a néptáncórákon szerzett ismereteiket is felhasználták.
A felső tagozaton november 13. és 17. között zajlottak a programok. A hét témája az alma volt. Az osztályok kiállításon mutatták be társaiknak a magyarországi almafajtákat, egészségre gyakorolt jótékony hatását, felhasználási lehetőségeit, illetve hogy ez a gyümölcs a tudományokban és művészetekben is sokszor és sok helyen felbukkan. A szakközépiskolás tanulók Csándli Tiborné tanárnő és Ágoston László szakoktató segítségével almás pitét sütöttek az iskola felsős tanulóinak, melyet a kiállítás megtekintése után jóízűen el is fogyasztottak. A hét legizgalmasabb és legérdekesebb programja az elsősegély-nyújtási nap volt. Horváth Balázs és Horváth Lajos mentőtisztek tartottak újraélesztési oktatást és bemutatót. Közel százhetven diáknak tanították meg az újraélesztés szabályait, együtt gyakorolták a lélegeztetést, a szívmasszázst, és azt is, hogyan kell segítséget kérni egy ilyen rendkívüli esetben, majd bemutatták a félautomata defibrillátor működését és használatát. A diákok szívesen fogadták az elméleti és a gyakorlati feladatokkal összeállított elsősegélykurzust. A hét zárásaként TOTÓ keretében adtak számot tanulóink a megszerzett ismeretekről. Az egészséghetek programjai az iskola diákjai számára sok új ismeretet adtak, egészségük védelmét, megőrzését szolgálták és figyelmüket ráirányította arra, hogy az egészségünk drága kincs, óvjuk, védjük azt! Mindenkinek köszönet, aki bármi módon hozzájárult a programsorozat sikeréhez!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Egészségnevelési témahetek a büki iskolában
Egészségnevelési témahetek a büki iskolában