2023. március 24. péntek

Büki kutatók estéje

Bse
Vas megyében már több éves hagyomány, hogy szeptember utolsó péntek estéjén-éjszakáján kutatók nyitják meg az intézmények kapuit, hogy az érdeklődőknek bemutassák érdekesebbnél érdekesebb kísérleteken, előadásokon keresztül a természettudományi ismereteket.

A mi iskolánkban - Horváth István matematika-fizika szakos tanár kezdeményezésére, a természettudományi munkaközösség támogatásával - az idei évben hagyományteremtő szándékkal rendeztek büki kutatók bemutatókat az iskola tanulóit, szüleit és érdeklődőket várva. A meghirdetett program érdekesnek ígérkezett, így sokan kíváncsiak voltak a rendezvényre. Gyerekek és felnőttek hallgatták érdeklődve dr. Gyurácz József professzor előadását arról, hogy Hogyan beszélhetnek az állatok? Majd állathangok felismerő versenyen tették próbára magukat a gyerekek. Az előadást követően kiállítások nyújtottak ismereteket. Az aulában híres kutatók képeit, munkásságát mutatták be a tablók. A könyvtárban Rubik termékekkel ismerkedhettek a résztvevők, és felsős diákok által készített lego alkotások ejtették ámulatba az érdeklődőket. Horváth István, iskolánk tanára érdekes fizika kísérletekkel igyekezett közelebb hozni a fizikát a gyerekekhez. Bemutatta többek között, hogy a papír mindent elbír, még István bácsit is, megismerhették a gyerekek a perdület és a lendület fogalmát, hogyan lehet szívószállal a levegőben tartani a pingpong labdát. A kísérletek bemutatása után a gyerekek birtokba vették a kísérleti tárgyakat és kipróbálták azokat. Élmény volt a gyerekeknek a fizika! A harmadik előadást Szeles Attila mutatta be, akik a csillagászati megfigyelési eszközökről beszélt a népes hallgatóságnak. Az előadást követő vetélkedőn a gyerekek nagyon ügyesek voltak. Az est zárásaként előkerült a távcső, mellyel a tiszta időben megfigyelték a gyerekek a csillagokat is.
A büki kutatók estéje nagyon sikeres rendezvény volt, bízunk benne, hogy a résztvevő gyerekek fizika órán is tudják kamatoztatni az ott szerzett ismereteket.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.