2020. június 4. csütörtök
[Répcevidék]

A csepregi iskola névadójának ünnepén

165 éve született dr. Csepregi Horváth János

Balogh Jánosné Horváth Terézia
A csepregi iskola névadójának ünnepén
Dr. Csepregi Horváth János (1853–1945) csepregi parasztcsaládból származott. A XIX. és XX. század fordulójának évtizedeiben háziipari, szakipari és mezőgazdasági ágakban beszerző-, termelő- és raktárszövetkezeteket szervezett az egész történelmi Magyarországon. Ezért nyerte nemességét, előnevét.

Olyan embernek ismerte a családja, mint akit az akarat, és nem az érzelem vezényel, és kitartóan dolgozik céljai elérése érdekében. Emberi értékeivel példaképe lehet a tanulóknak.
A csepregi általános iskola minden évben megünnepli névadója születésnapját. Ezt a szép hagyományt az új igazgató is folytatja. Mint személyesen is meghívott vendége vehettem részt március elsején az idei ünnepségen, amely a reggeli órákban zajlott.
Az iskola aulájában nyitották meg a Csepregi Horváth János Napot. Először az emeletről ünnepélyesen lehozták az iskola zászlaját, majd elhangzott az iskola himnusza.
Egy lányka, utána pedig három kisfiú népdalokat adott elő.
Szóltak nagyapám, dr. Csepregi Horváth János életútjáról, majd az iskola múltjával foglalkozó irodalmi pályázat eredményhirdetése került sorra. Gyerekek változatos mazsorettműsora után a névadó emléktáblájának megkoszorúzása következett. A családi koszorú kíséretében én is tiszteleghettem jeles ősöm előtt.
Mivel nagyapám Budapesten alapított családot és ott halt meg, ott van védett sírja, oda nem mehettünk, de a csepregi temetőben szűkebb körben meglátogattuk szülei, Horváth János és Ragasits Rozália sírját, hogy mécsesgyújtással lerójuk kegyeletünket.
Elhunyt őseim és a magam nevében is köszönöm a rendezőknek ezt a méltó ünnepséget.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.