2021. február 25. csütörtök
[Répcevidék]

Zsiráról Abu-Dzabiba

N. P. Kati
Zsiráról Abu-Dzabiba
Világversenyen részt venni csodálatos érzés, hát még ha ez a verseny Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírség fővárosában van.

Ennek az élménynek lehetett részese a zsirai Marton Gergő is, aki a Speciális Olimpiára érkezett a magyar csapat színeiben, mint labdarúgó szakág vezető. A két gyermekes édesapa családjával Zsirán él és a helyi Fogyatékos Otthon dolgozója. Arról kérdeztük, hogyan is került kapcsolatba a speciális olimpiai mozgalommal:
- Végzettségemet tekintve földrajz-matematika szakos tanár vagyok, valamint labdarúgó edzői képesítésem is van. Itt pedig mindjárt el is érkeztünk a sporttal való kapcsolatomhoz, hiszen az elsődleges sport az életemben a labdarúgás. A zsirai fogyatékos otthonban 15 éve kezdtem el dolgozni az értelmi fogyatékos emberek sport és szabadidős tevékenységét koordinálom, házi versenyeket szervezek, versenyekre készítem fel Őket. Az otthon állt kapcsolatban a Speciális Olimpiai Szövetséggel és általuk ismertem meg a mozgalmat magam is.
-Mi is az a Speciális Olimpia?
- A Special Olympics International az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washington-ban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. Küldetése, hogy a 8 éves és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. 2014-ben a labdarúgó szakág-vezetői pozíció megüresedett a szövetségben és ezt sikeres pályázat útján elnyertem. A feladatom: az ország csapatainak 20-25 kisebb regionális tornán való részvétel biztosítása, 3-4 országos torna, táborok és edzőképzések szervezése, projektek lebonyolítása (UEFA, FIFA), válogatott csapat kijelölése. Az olimpiát kisebb-nagyobb nemzetközi tornák, európai játékok előzik meg. A Speciális Olimpia négy évente kerül megrendezésre. Az idei világjátékoknak Abu-Dzabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosa adott otthont. Több mint 7000 sportoló, 20000 önkéntes és közel 3000 edző vett részt a versenyen. 2019-ben ez volt a legnagyobb sportrendezvény. A kijutást 4 éves ciklus előzi meg, ahol feltétel a rendszeres versenyrészvétel. Tavaly áprilisban válogató versenyt rendeztünk és az itt elért eredmények alapján állítottuk össze az egyesített labdarúgó csapatot. Magyarország 14 sportággal utazott ki az olimpiára. A labdarúgó csapaton belül ép és értelmileg sérült sportolók is vannak egyszerre a pályán, ezzel is segítve az integrációt. A 11 fős csapatban 5 ép és 6 sérült sportoló utazott és egyszerre 6+1 fő van a pályán, 3 ép és 4 fogyatékos. Ez az integráció jellemzi a versenyen való részvételt, valamint a szabadidőt is. Vegyes szobákban helyezik el a sportolókat, a szabadidőt együtt töltik el, közös edzéseken vesznek részt. Minden verseny úgy kezdődik, hogy felmérik a csapatok képességét és e szerint sorolják be őket csoportokba. A magyar csapat Ghána, Szenegál, Thaiföld és Németország csapatával került egy csoportba és a versenyt veretlenül nyerte meg.
-A verseny ideje alatt 17 napot töltöttek el ebben a csodálatos városban. Milyen volt a fogadtatás, milyen élményekkel gazdagodtak?
- Az első 4 napon a delegációt vendégül látták, ismerkedtünk a várossal, az emberekkel. Fantasztikus volt, csodálatos épületek, tiszta tenger és nem akármilyen elfogadás. Barátságosak és nagyon segítőkészek voltak a helyi emberek. A szállásunk az 5 csillagos Jumeirah at Etihad Towers Hotel-ben volt, mindenből a legjobbat kaptuk. A 4 napos kikapcsolódás után következett a verseny a felmérésekkel, majd a megnyitó, a tétmérkőzések, a záróesemény és a hazautazás. Nagyon szorosan összefoglalva fantasztikus élmény volt ez a nagyszabású rendezvény.
-További tervek?
A következő olimpia 2023-ban Berlinben lesz, de közben még itthon is várnak feladatok. Zsirán a Bozsik program keretében U7-es és U9-es korosztályú gyerekekkel foglalkozok és várom további gyerekek jelentkezését is. A munkahelyemen is várnak a feladatok, mindig van kihívás. Záró gondolatként: Kivételes helyzetben vagyok, mert az a hivatásom, amit szeretek csinálni és ez a sport, a labdarúgás. A másik pozitívum, hogy a családom ebben maximálisan támogat. Úgy gondolom, szerencsés ember vagyok.
Munkájához a továbbiakban is sok sikert kívánunk!

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.