2023. október 2. hétfő
[Répcevidék]

Világjáró Csepregiek

Hováthné Pados Teréz

Az Ifjúsági Világtalálkozó a Katolikus Egyház nemzetközi rendezvénye, amely a világ minden tájáról találkozásra, ünneplésre hívja a fiatalokat.
Hét év után ismét Európában volt a találkozó, amely 3 évente kerül megrendezésre, lényegét a Szentatyával való találkozás és közös imádság adja.
2023-ban az eseménynek a portugál főváros, Lisszabon adott otthont.
A találkozó célközönsége 18-35 év közötti fiatalok. 18 év alatt csak szülői beleegyező nyilatkozattal lehetséges a részvétel.
Csepregről Dóra Márton és Horváth István vett részt a találkozón és utána mesélt élményeikről.
Mivel foglalkoztok?
Dóra Márton vagyok.
Most nyáron nyertem felvételt a Brenner János Hittudományi Főiskolára, szeptembertől történelem- és hittanár szakos hallgató leszek. A csepregi egyházközség életében is részt veszek, mert 14 éve ministrálok.
Horváth István,
Matematika és fizika szakos tanár vagyok, jelenleg az egyházasfalui Simonyi Károly Általános Iskolának vagyok az igazgatója. Egyházközségi tanácsadóként jelenleg a második ciklusomat töltöm Csepregen.
Pár évig a büki iskolában együtt tanítottunk.

Hogyan kerültetek ki Lisszabonba? Kikkel mentetek?
A Győri Egyházmegye szervezésében repültünk Portugáliába. Augusztus 1-jén indultunk Bécsből, és Frankfurtban szálltunk át. Augusztus 7-én jöttünk haza, amikor Münchenbe szálltunk át, és Bécsbe érkeztünk. Négyfős volt a csoportunk, rajtunk kívül Kozma Mária csoportvezető és Horváth Flóra utazott a fent említett szervezésben a katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra. Nagy szerencsénk volt, ugyanis egy család befogadott minket, ezért nem kellett tornacsarnokban vagy stadionban aludnunk, mint az ifjú zarándokok túlnyomó többséggének.


Milyen programokon vettetek részt?
Első három nap délelőttönként magyar nyelvű katekéziseken vettünk részt a Keresztelő Szent János templomban. Ezeket az előadásokat magyar püspökök tartották, amelyek után rövid szünetet követve magyar nyelvű szentmiséket mutattak be. A miséken gitáros kíséretű egyházi énekek zendültek fel. Ezeken az alkalmakon volt lehetőségünk találkozni a többi magyar fiatallal. Összesen körülbelül 1300 magyar ajkú fiatal vett részt a találkozón. Magyarországon kívül Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről is jöttek magyarok.
A katekézisek után az első nap a Szent Jeromos kolostorhoz mentünk, ahol a pápa zsolozsmázott a klérussal. A másik két napon megnéztük Lisszabon nevezetességeit és templomait. Pénteken este a szentatya vezette keresztúton vettünk részt.
Szombaton megnéztük az Atlanti-óceánt, ahol meg is fürödtünk a körülbelül 15°C-os vízben. Aznap megtekintettük a helyiek által Infernonak (Pokol kapuja) nevezett természeti képződményt, amely egy kő boltív, amit az óceán mosott ki. Visszaérkezve Lisszabonba vártuk a pápa kijövetelét az egyik helyi iskolából, amit meglátogatott.
Vasárnap a Szentatya által celebrált szentmisén vettünk részt, másfél millió fiatallal együtt. A közösség ereje és a pápa szavainak hatása bensőséges élmény volt számunkra.

Milyen hatással volt rátok a találkozó?
Lelkileg nagyon sokat töltődtük. A mindennapos szentmise és szentáldozás mélyítette a hitünket. A pápa már hónapokkal ezelőtt üzent a találkozóra készülő fiataloknak. Bíztatta őket az idősek meglátogatására. A püspökök is a szentatya szavaiból merítve építették föl a tanításaikat. A záró szentmise pápai prédikációjának három fő üzenete volt a fiataloknak:
- Ragyogjatok! Továbbítsátok Krisztus fényét és világosítsátok meg mások értelmét.
- Figyeljetek! A másokra való odafigyelés fontossága.
- Ne féljetek! Emberi mivoltunk miatt sokszor visszaesünk, ne féljünk ismét fölkelni és másokat fölsegíteni.

Kikkel találkoztatok?
A pápát kétszer is láttuk 10-15 méter távolságból. A vasárnapi záró szentmisén az oltárig elláttunk, de Ferenc pápa nagyon messze volt.
A magyarokat tekintve a szombathelyi, veszprémi, váci és egri egyházmegyésekkel, valamint a Felvidékről ill. Délvidékről érkezettekkel beszélgettünk.
Különböző nemzetek ifjú zarándokaival is beszélgettünk például a metrón vagy egyéb tömegközlekedési eszközökön. Többek között társalogtunk portugálokkal, lengyelekkel, kolumbiaiakkal, peruiakkal, brazilokkal, spanyolokkal, olaszokkal és még sorolhatnánk.
A szállásadóinkat is szeretnénk megemlíteni. A háromgyerekes család, akik befogadtak minket, nagyon kedvesek voltak, és példamutató vendégszeretettel fogadtak minket. Mindenben segítettek, és még programokat is szerveztek nekünk. A három gyerekből a két nagyobb nem aludt otthon, hogy nekünk legyen helyünk. Az irányunkba mutatott szeretetük az Isteni irgalmasságot példázza.
Köszönöm, hogy megosztottátok velünk ezt az élményt, amely az egész életetekre meghatározó lesz.

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Világjáró Csepregiek
Világjáró Csepregiek
Világjáró Csepregiek
Világjáró Csepregiek
Világjáró Csepregiek