2021. február 27. szombat
[Répcevidék]

Tovább dolgozunk, szövetségben Észak-Vas megye fejlődése érdekében!

yde
Tovább dolgozunk, szövetségben Észak-Vas megye fejlődése érdekében!
Interjú Ágh Péterrel

Kérem értékelje az elmúlt évet, sikerült-e a terveknek megfelelően megvalósítani a térség fejlesztési elképzeléseit?
Észak-Vas megyéért szövetségben lehet a legtöbbet tenni: együttműködve az itt élőkkel, az önkormányzatokkal és az ország vezetésével. Ezért dolgozunk közösen az Orbán Viktor vezette Magyar Kormánnyal. Ennek látható jelei azok a fejlesztések, amelyek az elmúlt időszakban valósultak meg. Ne felejtsük el például, hogy a 2018-ban lezárt kormányzati ciklus egyik legnagyobb útfejlesztése a mi térségünkön is áthaladó M86-os út megépítése volt. Emellett óvodák, iskolák, orvosirendelők, kultúrházak és utak újulhattak meg. Nem dőlhetünk azonban hátra, jelenleg is zajlanak a beruházások. A fejlesztési sikerekről a Répcevidék olvasói is értesülhettek, hiszen sokszor találkozhattam a lap újságíróval egy-egy sikeres projekt lezárása kapcsán. Van azonban még a feladatunk, hiszen sok területen évtizedes lemaradásokat kell behoznunk. Csapatmunkával, összefogva a helyi és országos vezetőkkel küzdünk minden egyes támogatási forintért. 2018 azért is különleges év volt számomra, mert áprilisban az Észak-Vas megyei emberek támogatásának köszönhetően még nagyobb felhatalmazással folytathatom munkámat a térségért. Köszönöm a bizalmat!
Örvendetes, hogy a TOP-os forrásokból számtalan felújítás megvalósulhatott a megyében. A hirtelen megemelkedett építőipari árakat azonban a legtöbb pályázatban nem tudták megfelelően kezelni, így jelentős többletköltségek adódtak több település esetében. Van rá mód, hogy az így felmerülő többlet igényt év végi támogatásban megkaphassák az érintettek?
Érdemes tisztázni mit is jelent a TOP. A szocialista időszakban alapvetően nem helyi szinten dőltek el a helyi fejlesztések. Az Orbán Viktor vezette Magyar Kormány viszont a helyben működő önkormányzatok igényeinek figyelembevételét tartotta fontosnak. Így a megyei önkormányzat segítségével lehetett koordinálni azt, hogy mire fordítsák a területi és településfejlesztési program forrásait. Ennek a TOP-nak nevezett rendszer első pályázatai 2015-ben jelentek meg, az első nyertes projektek a mostani időszakban készültek el. Együtt örülhettünk többek között a bükfürdői csapadékvíz elvezetési projektnek, a bői iskola felújításának, a horvátzsidányi óvodának, de több olyan jelentős beruházás van folyamatban, mint például Csepregen a közintézmények energetikai korszerűsítése, vagy egy nagyobb léptékű közlekedésfejlesztési projekt Kőszegen. Azonban látjuk, hogy a támogatási összegeket nem csak megnyerni, hanem felhasználni is tudni kell. Az építőipari áremelkedés sok beruházásra hatással lehet, ami egyfelől jót tesz a magyar gazdaságnak, másfelől viszont óriási kihívás elé állítja az önkormányzatokat. A kormány lényegesnek tartotta, hogy megadja a segítséget és intézkedéseket tett annak érdekében, hogy a támogatási összegeket fel lehessen használni. Lehetőségük van többletköltség igényt bejelenteni az illetékesek felé, vagy éppen úgy átalakítani egy-egy projekt tartalmát, hogy az eredeti támogatási összeg ne csökkenjen. A TOP azonban csak az egyik kalap, Észak-Vas megyében is több más fejlesztési keret sikeres felhasználása történhetett meg.
Milyen új pályázati lehetőségeket, forrásokat lát a 2019 -es évre?
Észak-Vas megye további fejlődése érdekében dolgozunk. Számos folyamatban lévő beruházást kell lezárnunk. Öröm számomra, hogy a Kormány ebben a ciklusban kiemelten kezeli az 5000 fő alatti települések sorskérdéseit is. A hamarosan induló Magyar Falu program komoly lehetőséget jelenthet a választókerületembe tartozó 70 falu és a kisebb városok lakóinak is. Nemrég már meg is hívtuk a polgármestereket a Megyeházára, ahol programról Gyopáros Alpár kormánybiztos tájékoztatott mindenkit első kézből.
Közelednek az Önkormányzati választások. Hogyan készülnek erre a ciklusra?
Mielőtt a kérdésre válaszolnék, szeretném hangsúlyozni, hogy 2019 tavaszán egy másik fontos választás is vár ránk. Az Európa Parlamenti választásoknak talán nagyobb tétje van, mint bármikor korábban, hiszen hosszútávon eldőlhet, hogy a kontinensünk milyen irányba megy tovább. Voksainkkal ugyanis a migráció kezelésének kérdéséről is döntünk. Nem mindegy, hogy megerősödnek-e a bevándorláspárti erők, vagy azok kapnak bizalmat, akik a nemzeti, keresztény alapokon nyugvó társadalom és a családok védelme mellett tették le voksukat. Észak-Vas megye az elmúlt években aktívan mondott véleményt ezekben a sorskérdésekben, most is nagyon számítok az itt élők bátor kiállására. Fontos, hogy az európai népesedési problémákat ne betelepítéssel, hanem a családok megerősítésével segítsük, a most zajló Nemzeti Konzultáció erre is rávilágít.
Az önkormányzati választások is sorsdöntő kérdésekről szólnak. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy sok kiváló polgármesterrel dolgozhatok együtt. Bízom abban, hogy a választókerületben élők felmérik, hogy kik azok a személyek, akik a legkisebb közösségekben is tenni akarnak az otthonukért, és nem gátjai, hanem motorjai a fejlődésnek. Meggyőződésem, hogy azok a közösségek tudnak sikeresek lenni, ahol a széthúzás helyett az összefogást választják a helyi képviselő-testületek. Jó példa erre Csepreg, ahol a korábbi veszekedések helyett immáron majdnem teljes egységben dolgoznak a képviselők a városért, a fejlődés pedig vitathatatlan.
Mik azok a hosszú távú elképzelései, melyeket szeretne megvalósítani a térségben?
A célunk továbbra is változatlan. Az Észak-Vas megyében élőkkel összefogva jó és maradandó dolgokat szeretnénk alkotni. Ehhez, ahogy eddig, úgy a jövőben is mindenkire szükség van. Az itt élő emberek támogatására, a tenni akaró önkormányzatokra és a Magyar Kormányra is. Szövetségben dolgozunk tovább, hiszen sok még a feladatunk. Az egység, az összefogás sok mindenhez erőt adhat. Ezt mindannyian megtapasztalhatjuk Szenteste a családunk körében is. A Répcevidék minden kedves olvasójának áldott Karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.