2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Stummer Gergő sopronhorpácsi lakos, a WorldSkills kiválósága

Balogh - Igler Patrícia
Stummer Gergő sopronhorpácsi lakos, a WorldSkills kiválósága

Hogy jött a kertépítés iránti érdeklődés?
Családomnak díszfaiskolája van Sopronhorpácson, mely által gyerekkorom óta érdeklődöm a szakma iránt. 2013-ban, amikor pályaválasztás előtt álltam, mindenképpen természetközeli szakmát szerettem volna tanulni, ezért jelentkeztem a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium parképítő- és fenntartó technikus képzésére. 2017-ben érettségiztem, 2018-ban pedig technikusi vizsgámat tettem.
Milyen versenyeken volt lehetőséged szerepelni?
2018 tavaszán már több szakmai versenyen sikeresen szerepeltem. Májustól szeptemberig az akkori Európa-bajnokság versenyzőivel dolgoztam, emellett egy észtországi versenyszimuláción is volt alkalmam részt venni. Ezalatt a pár hónap alatt rengeteget tanultam, fejlődtem. Célom az volt, hogy kimehessek a 2019-es WorldSkills Világbajnokságra.
Mit kell tudni a WorldSkillsről?
A WorldSkills a szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert versenyrendszer, mely kétévente, minden páratlan évben kerül megrendezésre. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként, akit/akiket egy szakértő kísér. Gódorné Hazenauer Zita magyar szakértővel - ki a szakma versenyen való szerepléséért és a felkészüléséért felel - mindvégig nagyon jó kapcsolatot ápoltunk. 2018 decemberében, amikor megtudta, hogy indulhatunk a szakmák világbajnokságán, a WorldSkillsen, rögtön szólt, hogy utazzak Budapestre, hogy az ottani középiskolában, a Varga Márton Szakközépiskolában keressünk egy csapattársat, akivel indulhatok a magyar válogatóversenyen. Csapattársam a szentendrei Homokay Ádám lett. A 2019. januári válogatóversenyt megnyertük, így már biztos volt, hogy mi képviselhetjük a kertépítő szakmát Magyarországról a WorldSkills 2019-es versenyén, melyet az oroszországi Kazanban rendeztek meg. Innentől egy fizikailag is megterhelő felkészülés vette kezdetét. Közben márciusban kaptunk egy levelet, melyben meghívást kaptunk Pekingbe egy április végén megrendezésre kerülő versenyre. A pekingiek az út teljes költségét fizették nekünk. A versenyen rajtunk kívül még egy angol csapat, illetve 14 kínai tartomány delegált csapatai vettek részt. Ez egy nagyon nagy lehetőség volt számunkra, hiszen ez rendkívül kivételes alkalom. A verseny során megismertük erősségeinket is, és kiismertük azt is, hogy miben kell még fejlődnünk. Nagyon jól szerepeltünk, aranyéremmel a nyakunkban térhettünk haza. A verseny mellett volt időnk egy kis városnézésre is, amikor Peking híres épületeit tekinthettük meg idegenvezetés keretein belül. Visszatérve a WorldSkillsre, a felkészülés egyébként februártól egészen a verseny kezdetéig, augusztus közepéig tartott. A felkészülés Budapesten volt, heti 5 napon. Naponta 8 óra a versenyszimuláció megépítésével telt, melyet tervek alapján készítettünk. Mivel a verseny nyelve angol volt, ezért a 8 óra építés után még 2 órát angol tanulással töltöttünk.
Mesélj nekem az oroszországi versenyről!
Magyarország 2007 óta indul a WorldSkills és EuroSkills versenyeken, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, a SkillsHungary programon keresztül. Mint említettem, a WorldSkills páratlan, az EuroSkills viszont minden páros évben kerül megrendezésre. Az előbbin 21, az utóbbin pedig 25 év a korhatár. Közép- és Kelet-Európában ez a verseny még nem olyan elhíresült, mint nyugaton. 2018-ban Budapesten rendezték meg az Európa-bajnokságot, melyet a hibátlan szervezésnek köszönhetően a többi ország azóta is dicsér. 2018-ban a SkillsHungary bővítette a magyar szakmák listáját, ezért felkérték a hazai kertépítő szervezetet, hogy indítsák a versenyben a szakmát. A WorldSkills Kazan 2019 versenyen 63 ország 1345 versenyzője 56 szakmában vett részt. A verseny egy olimpiához hasonlít leginkább, stadion méretű helyen rendeznek nyitó- és záróünnepséget. A helyszín a Kazan Expo volt, mely 74,8 hektár területű, és kizárólag erre az alkalomra épült. Magyarországról 24 versenyző 22 versenyszámban indult. Minden szakmának van egy szakértője, ki végig ott van a versenyen, és a pontozásban is részt vesz.
A kertépítő szakmában 24 csapat mérte össze tudását. Nyugat- és Észak-Európából, Ázsiából és Dél-Amerikából jött a legtöbb csapat. A versenyen egy nehéz, komplex tervet kaptunk. A mi szakmánkban a mérési tűréshatár 2 mm, ketten 21 óra alatt 38-40 négyzetméteres kertet kellett építenünk. Különböző munkarészekből állt a kertépítés: térburkolás, támfalépítés, tóépítés, fémszerkezet-építés, falburkolás, ácsolás. Minden csapat ugyanazt építi, hiszen különbség csak így tehető a munkák között. A verseny 4 napja alatt nagyon jól éreztük magunkat, a felkészülés során megszerzett rutint kamatoztatni tudtuk, és mindvégig az élmezőnyben voltunk. A kitűzött célt elértük, hiszen megszereztük a Kiválósági Érmet.
Kiválósági Érmet azok kapnak, akik az 1000 pontból 700-at elérnek. Magyarország 1 aranyérmet szerzett bútorasztalos szakmában és további 12 kiválósági érmet. Érdekesség, hogy most indultak magyarok először a világbajnokságon kertépítő szakmában, és eddig még egy szakma sem tért haza éremmel első versenyéről.
Hogyan éled jelenleg napjaidat? Vannak már tervek a jövőre nézve?
Jelenleg a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési karának hallgatója vagyok, szabadidőmben pedig a következő évek versenyzőinek felkészítésében veszek részt. 2021. január 6. és 10. között a Grazban megrendezésre kerülő EuroSkillsen pedig hasonlóan jó eredményekre számítok az új csapattól.
Köszönöm szépen, és további sok sikert kívánok neked az életben!

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Stummer Gergő sopronhorpácsi lakos, a WorldSkills kiválósága