2023. december 3. vasárnap
[Répcevidék]

Gór, a (szó szerint) virágzó község

Balogh - Igler Patrícia
Gór, a (szó szerint) virágzó község

Gór a Répce jobb partján fekvő, egyik legtöbb településsel körbeölelt kis falucska Vas megyében. Szomszédos települései: Bő, Chernelházadamonya, Répceszentgyörgy, Szeleste, Acsád, Csepreg és Bük. A településre érve sok-sok virág fogadja a hazatérőket és az oda látogatókat. Ebben a hangulatos kis faluban jártam júniusban, hogy megismerjem az ott élők életét. Németh László polgármester mutatta be Gór mindennapjait.
Milyen lehetőségeket nyújtottak a pályázatok a településnek a fejlődéshez?
A tavalyi évben sikerült támogatást nyerni közterületek karbantartására alkalmas gép beszerzésére (képviselő úr ki is emelte, hogy a mi településünk kapta a legtöbb támogatást, 15 millió forintot). Ebből egy ISEKI kistraktort vásároltunk, hogy a közterületeink rendezését megkönnyítse. 9,8 millió forintot nyertünk a Rákóczi út végi útfelújításra, illetve mivel önállóan nem lehetett az útra pályázni, ezért ezen kívül víznyerőhely létesítését is hozzátettük, így ennek keretében egy Norton kutat alakítottunk ki. Idén valósítottuk meg egy korábbi támogatásból egy A típusú kondipark létesítését, aminek nagyon örülnek a helybeliek, és teljes mértékben ki is használják. Tavaly pályáztunk játszótérfejlesztésre is, de sajnos nem nyertünk, így idén újra megpróbáltuk. A csúszdát önerőből már ki kellett cserélni, mert nagyon elhasználódott, de reméljük, hogy a többi játékot sikerül pályázati forrásból felújítani, és esetlegesen újakat is tudunk telepíteni. Idén ismét nyújtottunk be igényt útfelújításra, amiből a Kossuth Lajos utca alapját, burkolatát szeretnénk rendbe tetetni.
Ami nem kimondottan helyi önkormányzati pályázathoz kapcsolódik, de ide sorolnám, hiszen ez is érint minket, mivel a helyi óvodások Bőbe járnak óvodába: a Bői Közös Önkormányzati Hivatal mint óvodafenntartó társulás pályázott a bői óvoda energetikai fejlesztésére, illetve a konyha felújítására. A pályázati támogatáson felül minden fenntartó település létszámarányosan is hozzájárult a pályázaton túlmenő fejlesztésekhez.
Május elsejével átszervezések miatt az Áfész bezárta a boltot Górban. Eddig is csak napi két órát volt nyitva, így aki tudta, Bőbe járt át bevásárolni, vagy munkából hazafele megoldotta máshol. Így viszont lesznek néhányan, akik a bezárás miatt ezentúl nem tudják majd megoldani a bevásárlást, ezért ennek kapcsán már fontolóra vesszük, hogy a későbbiekben igénybe vennénk-e egy falubuszos pályázatot. Eddig úgy gondoltuk, hogy nem lenne kihasználva, hiszen az óvodásokat, iskolásokat a szülők vagy a járatos busz eljuttatta, így más célra nem lett volna alkalmazva, viszont ezzel a bezárással még egy plusz okunk lenne falubuszt tartani.
Milyen fejlesztéseket, beruházásokat tudtak saját forrásból megvalósítani?
Tavaly a fent megemlítetteken kívül nem volt más saját beruházásunk, viszont idén a Rákóczi és Kossuth utca közötti köz lekavicsozását, továbbá a közösségi térnél egy 6 méteres járda kialakítását vállalja az önkormányzat.
Az embernek a faluba érve akarva-akaratlanul is megakad a szeme a sok virágon és a rendezett környezeten. Ez, gondolom, rengeteg munkával jár.
Az önkormányzat a beruházásokon kívül mindig különít el forrást a közterületek csinosítására, zöldesítésre. A faluközpontban is folyamatos a virágosítás, illetve éppen június elején alakítottuk ki a Bő felőli falutáblánál a virágos részt. Itt volt 8 évvel ezelőtt egy fából faragott címer, ami sajnos az idő múltával tönkrement, így az lebontásra került, és annak a helyére alakítottuk ki a virágágyást, amit ha jobban szemügyre vesz az ember, a piros színű virágokból a Gór név rajzolódik ki. A zártkerti pályázat kapcsán megvalósított újfelújítás munkálatai során kivágtuk a meglévő diófákat, és helyükre szilvafákat telepítettünk. A falurendezési munkálatokban feleségem és alpolgármesterünk a fő aktivisták.

Mennyire tudtak közösséget építeni a tavalyi évben?
Nyilván a tavalyi helyzetben szinte csak nyáron volt alkalmunk programot szervezni a lakosságnak. Vannak visszatérő rendezvényeink, amelyek közül a búcsút és a nyárbúcsúztatót tartottuk meg. Korábban a búcsú kezdett eltűnni, viszont a nagy gyerekszámra való tekintettel gondoltuk, hogy újraélesztjük ezt a hagyományt. A népi fajátékok nagy sikert arattak a gyerekek körében. Volt fitnessbemutató is, amelyet a helyi és környékbeli nők csapata tartott. A nyárbúcsúztatón a nyári szünet végéhez kapcsolódóan szoktak lenni a gyerekeknek különböző programok. Ősszel tudtunk még nevezni a Déryné programba, amely széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit és karolja fel a kistelepüléseket. November elején tartottunk ehhez kapcsolódóan egy Cseh Tamás-emlékestet Joós Tamás és Hegyi Norbert előadók közreműködésével.
Milyen terveik vannak az idei évre programok tekintetében?
Május végén volt egy játékparti nevű programunk, ahol a könyvtár játékait (előtte volt pont új beszerzés) kipróbálhatták gyerekek, felnőttek egyaránt. Voltak társasjátékok, távirányítós autó, twister, flipper stb. A legkisebbeknek is vittünk ki takarókat, ahol a nekik való játékokkal tudtak ismerkedni. Ha sikerül, akkor a nyárbúcsúztatót és az idősek napját mindenképpen meg szeretnénk tartani. Meglátjuk, hogyan alakul a vírushelyzet, és ahhoz igazítva szervezzük meg őket, hogy megtarthatók legyenek. Az idei programok közé szeretnénk még sűríteni július-augusztus környékére a Déryné program Szájon lőtt tigris előadását is, melyet tavalyra terveztünk, de akkor nem tudtuk megvalósítani.
Az önkormányzat milyen módokon tudja támogatni a lakosságot?
Tavaly közel 1,5 millió forintot fizettünk ki támogatásokra. Ebben többek között benne volt a diákoknak minden évben biztosított iskolakezdési támogatás, a felsőoktatásban tanulóknak pedig a BURSA ösztöndíj. Évek óta igénybe vesszük a szociális tűzifa-támogatást is, tavaly például 8 család kapott tűzifát, azelőtt 10 felett is volt a támogatott családok száma. Önkormányzatunk ad temetési segélyt és első lakás, valamint tavaly óta védőoltás támogatást is. A településről 4-5 főt támogatunk az Arany János Tehetséggondozási Programon keresztül.
Egy záró gondolatot szeretnék még hozzáfűzni a beszámolómhoz. Minden ember mögött van egy személy, aki támogatja, és aki miatt azzá válik, akivé szeretne. Nekem ez a személy a feleségem, aki mindenben ott van mellettem, és mindig segít, hogy a településnek színvonalas élete lehessen. Ő vezeti a könyvtárat, amely által számos programot biztosít a lakosságnak (könyvtármozi, kézműves foglalkozások, olvasást segítő programok), továbbá a faluszépítő munkálatokban is a fő irányító alpolgármesterünkkel együtt. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani neki, illetve mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárul kis közösségünk építéséhez!
Köszönöm szépen, hogy bemutatta a Répcevidék olvasóinak településüket!

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Gór, a (szó szerint) virágzó község