2023. március 22. szerda

Sajtoskál a 2020-ban elnyert pályázatai gyümölcsét aratta 2021-ben

Barasics Edina
Sajtoskál a 2020-ban elnyert pályázatai gyümölcsét aratta 2021-ben

A pandémia ellenére a 2021-es év nem sokban különbözött az előző évektől. Sajtoskál szerencsésen átvészelte eddig a világjárványt. Voltak a településen is megbetegedések, de halálos kimenetelű szerencsére egy sem.
Haller Imre polgármester beszélt az előző időszakról:

„Az önkormányzat már 2020-ban benyújtott és elnyert pályázatai gyümölcsét aratta 2021-ben. A Magyar Falu programon belül pályázott a település falugondnoki buszra, amit 2021 tavaszán sikerült átvenni. A busz értéke közel 15 millió forint. Így Sajtoskálon is elindult a falugondnoki szolgálat.
Másik nyertes pályázatunk az önkormányzati épület energetikai felújítását és bővítését segítette. A pályázatban elnyert összeg 27,5 millió forint. Ebből a nagyterem bővült 36 négyzetméterrel, a közel 30 éves gázkazánt korszerű kazánra cseréltük, az önkormányzat udvara térkövezve lett, valamint a hivatal és az orvosi rendelő bejáratához rámpa került kialakításra a mozgáskorlátozottak könnyebb közlekedést segítve. Ezen felül az önkormányzat saját forrásból fedezte a teljes épület tetejének cseréjét, külső és belső festését. A nagyterembe 2 db klíma került beszerelésre. A hátsó udvar felőli oldalon teljes ablakcsere történt, az utcafronton lévő bejárati ajtó helyett új lett beépítve, valamint épületen belül tűzgátló ajtókra váltottunk a régiek helyett. Új bútorok készültek a tárgyalóterembe, teakonyhába. Az utcán új kerítés és aszfaltos parkoló került kialakításra. Mindez 20 millió forintba került.
2021 évben pályáztunk a Magyar Falu programban kiírt útfelújításra, ez sajnos nem nyert. A Metőc sétány portalanítását tervezzük már évek óta, többször nyújtottunk be pályázatot, de forráshiányra hivatkozva mindig elutasították. 2022 évben ismét megpróbáljuk, ezen felül pedig kommunális eszközökre szeretnénk pályázni.

Településünkön működik az Együtt a Szép Sajtoskálért Egyesület. Ők szintén nyújtottak be pályázatokat. Egyikben a látványtó partjának megerősítése, kövezése, környezetének parkosítása, másik pályázatban eszközök beszerzése a cél. Székek, asztalok, sátor, interaktív tábla. Ezek a pályázatok még nem kerültek elbírálásra, talán már hamarosan kedvező döntés születik. Mindkét esetben az önerőt az önkormányzat biztosítja.
A vírushelyzet ellenére a rendezvényeink egy részét sikerült megtartani: március 15-i ünnepség, horgászverseny, falunap (igaz, a sajtvásár elmaradt), falukirándulás.
Nőnap alkalmával a képviselő-testület férfi tagjai minden hölgyet az otthonában köszöntöttek fel virággal, a gyerekeknek játszóházat szerveztünk. A játszóházra nemcsak az itt lakó apróságokat vártuk, hanem a már elköltözött unokák is jöhettek.
A Mikulás is meglátogatta a gyerekeket, a vírushelyzetre való tekintettel szintén otthon adta át a jól megérdemelt csomagot a gyerkőcöknek.
Karácsonykor az éjféli mise előtt Zsebedits Márton csellójátéka nyitotta az ünnepet, majd a helyi asszonykórus énekelt. A szentmisét követően a képviselő-testület szeretetvendégségre invitálta a lakókat, süteményt, meleg teát és forralt bort kínálva.
Ezeken felül két évfordulóval is büszkélkedhetünk.
- A falunapon emléktábla került elhelyezésre annak alkalmából, hogy 1421. évben Luxenburgi Zsigmond évi két országos és heti egy vásár tartására vonatkozó jogot adományozott Kaalnak (később Sajtoskál).
- IV. Károly király és Zita királynő itt tartózkodásának 100. évfordulója alkalmából tartottunk megemlékezést. A szociális otthon udvarán található kopjafánál a megemlékezés koszorúját helyeztük el, és egy emlékfa került elültetésre, előtte emléktábla jelzi a nem mindennapi évfordulót.

2022-ben is a körülményektől függően szeretnénk szokásos rendezvényeinket megtartani.
Sajtoskál fejlődik, sokan telepedtek le nálunk. A statisztikai adatok szerint 2021. évben Vas megyében nálunk volt százalékarányosan a legmagasabb lakosságszám-növekedés. Várjuk még mindig a letelepedni vágyó fiatalokat. Önkormányzati telek is van közel 30 db eladó, melyhez kedvezményes áron juthat hozzá a vásárló, valamint egyéb támogatást is tudunk biztosítani azoknak, akik a településen szeretnének élni."

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.