2023. március 26. vasárnap

Mi a helyzet Simaságon?

Balogh - Igler Patrícia
Mi a helyzet Simaságon?
Simon Dániel polgármester beszámolója a 2019-es, 2020-as évekről és a település jelenlegi helyzetéről:

Kedves Olvasó!
E rövid írás által – ha csak nagy vonalakban is, de – betekintést nyerhet abba, hogy az elmúlt 1,5 év során milyen változások történtek Simaságon, és mi várható reményeim szerint a közeljövőben. Érdeklődését a képviselő-testület nevében is köszönöm!
Simon Dániel polgármester

Simaság képviselő-testülete 2019 októberében szinte teljes egészében átalakult. A testület átlagéletkora 55 évről 36 évre változott. A megfiatalodó testület számos tervvel, elgondolással kezdett munkához, ám az önkormányzat pénzügyi helyzete miatt 2019. év végén a túlélésre kellett koncentrálni. A pénzügyi nehézségek miatt újra kellett gondolnunk az önkormányzat működési mechanizmusait és teljes gazdálkodását. A 2020. év költségvetése volt az első, amelyet mi készíthettünk el, és ebben már szerepelhettek olyan tételek, amelyek megvalósítása érdekében dolgozni akartunk. Bizakodásra adott okot, hogy az átszervezések következtében helyrebillenni látszott a pénzügyi egyensúly, és a 2019. év folyamán a Magyar Falu program keretében kiírt két nyertes pályázat megvalósításával kezdhettük el az évet.
Az egyik egy járdafelújítási projekt volt, amely anyagtámogatást jelentett. Az építkezés társadalmi munkával valósult meg. Pénz híján másként nem is lett volna kivitelezhető a dolog. Ezúton is köszönöm a résztvevőknek, hogy munkájukkal, gépeikkel segítettek! A másik győztes pályázat révén Simaság új falubusszal gazdagodott, amely a tavaly meginduló falugondnoki szolgálat járműveként jó szolgálatot tesz közösségünknek.
A 2020-as évben saját erőből kiépítésre került az önkormányzati hivatal informatikai hálózata és megfelelő WIFI-lefedettsége. Társadalmi munkával és a nyári diákmunkások segítségével kitisztítottuk a köztemető elhanyagolt szociális parcelláját, elvégeztük az önkormányzat raktárainak, lomtárainak rendbe tételét. A település veszélyes és beteg fáinak kivágásakor is számíthattunk a lakosság segítségére. Megkezdtük a falu fő vízelvezető árkának kitisztítását, ami az idei évben fog befejeződni.
A 2021-es év során elkezdtük a település földútjainak javítását, amit az időjárási adottságoktól függően tudunk folytatni. Megtisztítottuk a művelődési ház mögötti területet az ott felhalmozott törmelékektől. Tervezzük a Szabadság utcai autóbusz forduló megszépítését, illetve egy autóbusz parkolóval való bővítését. A Béke utcai megállóban a fedett váró kialakítása évek óta várat magára, így ez is idei céljaink közé tartozik. Kisebb járdaszakaszok javítását, utak kátyúzását is szeretnénk megvalósítani. Felvesszük a kapcsolatot a településképet elcsúfító ingatlanok tulajdonosaival, de ez bizonyos esetekben sajnos korántsem egyszerű feladat!
Az idei évben ismét több pályázat beadását tervezzük. A már említett Magyar Falu program kiváló lehetőségeket tartogat. Hatalmas előnye, hogy az állam teljes egészében finanszírozza a győztes pályázatokat, így azok a települések is bátran élhetnek a lehetőséggel, amelyek hozzánk hasonlóan forráshiánnyal küzdenek. E pályázatok révén szeretnénk támogatást nyerni az önkormányzati hivatal, illetve az orvosi rendelő épületének felújításához, fűtési rendszerük korszerűsítéséhez. Azért lenne szerencsés e két projekt győzelme, mivel ezek nemcsak esztétikai célokat szolgálnak, hanem komoly rezsimegtakarítást is eredményeznének. A megtakarított pénzből számos kisebb fejlesztést valósíthatnánk meg, szépíthetnénk településünket. Jó lenne, ha a Művelődési ház udvarán lévő rendezvényteret be lehetne fedni, és a mellette lévő játszóteret is meg lehetne újítani. Ezek mellett pályázunk útfelújításra, hiszen a köztemető főbejáratát igen rossz útszakaszokon lehet csak megközelíteni.
A koronavírus-járvány a tavalyi évben nem várt helyzetet teremtett. Egyrészt az önkormányzat bevételeit csökkentette, másrészt segítséget is kellett nyújtani a lakosságnak. Jó volt megtapasztalni, hogy az év elején, amikor nem lehetett elegendő maszkot kapni, a helyi asszonyok összefogtak, és megvarrták a kellő mennyiséget. Köszönjük! A falugondnoki szolgálat segített a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, a megrendelt ebédek kihordásában. Megjegyzendő, a tavalyi évben indítottuk el a településen a szociális étkeztetési programot.
2020 májusa óta együttműködünk a lövői óvodával, és szülői kérésre a kisgyermekek szállítását, kíséretét a falugondnoki szolgálat oldja meg. Az online oktatás alatti gyermekétkeztetésbe is besegít a szolgálat. Az oltási kampány kezdete óta végezzük a lakosság oltópontra való szállítását is.
A mindennapokban való segítésen túl az önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni azokat a lakosokat, akiket anyagilag is megvisel a járvány. Elsősorban gondolok a gyereket nevelőkre, idősekre, állás nélküliekre.
A járványhelyzet sajnos nem kedvez a rendezvényeknek sem. Nagyon szeretném, ha az oltások minél előbb megfékeznék a járványt, és újraindulhatna a normális élet. A múlt évben számos programról kellett lemondanunk, és most már nagyon jó lett volna farsangolni, nőnapi bulit tartani, méltón megemlékezni március 15-én! Nem tudom, hogy mikor lehet majd közösségi programokat, rendezvényeket szervezni, el tudunk-e menni falukirándulásra, lehet-e búcsúi bulit, nyugdíjas-találkozót tartani... A sok rossz ellenére úgy gondolom, hogy a mostani helyzet furcsa módon hozott valami jót is. Megtapasztalhattuk, hogy milyen fontosak az ünnepeinkhez, hagyományainkhoz kapcsolódó találkozások, akár szűkebb vagy tágabb közösségünket nézzük. Úgy érzem, ha azt még nem is lehet tudni, mikor lesz idén első rendezvényünk, abban biztos vagyok, hogy jól fog sikerülni!

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Mi a helyzet Simaságon?
Mi a helyzet Simaságon?
Mi a helyzet Simaságon?
Mi a helyzet Simaságon?