2023. március 22. szerda

Kis falu, nagy tettek…

Balogh - Igler Patrícia
Kis falu, nagy tettek…
Und egy közel 350 lelket számláló kis település Zsira és Sopronhorpács között.
Az immáron második ciklusát töltő Pintér Tamás, a község polgármestere számolt be a mögöttük álló esztendőkről és a jelenről.

Milyen pályázatokat nyert és valósított meg a község a közelmúltban?
- Az elmúlt évek sikeresnek tekinthetőek pályázatok szempontjából. A tavalyi év előtti években könyvtári bútorzatot (2,7 millió Ft értékben), járda felújításra 1 és 7,6 millió Ft-ot, sportparkot (10,8 millió Ft értékben), DJP Pont-fejlesztést (Közösségi internet hozzáférési pontok) 2,5 millió Ft értékben, defibrillátort (430 ezer Ft támogatással), I. világháborús szobor felújítására 700 ezer Ft-ot nyertünk. Tavaly, 2019-ben 15.000 eurót kaptunk WiFI4EU (ingyenes WiFi-pont) kialakításra, melynek jelenleg zajlik a megvalósítása. 10,3 millió Ft-ot útfelújításra, ennek a kivitelezése a tervezetthez képest csúszik, hiszen ősszel szerettük volna elkezdeni, de sajnos csak idén tavasszal tud elindulni. 2019-ben sikerült három, a Magyar Falu Program által kiírt pályázatot megnyernünk, 2,9 millió Ft-ot kaptunk temető kerítés korszerűsítésre, 10,9 millió Ft-ot falugondnoki busz vásárlására, illetve 24,9 millió Ft-ot szolgálati lakás kialakítására. Ezekkel a pályázat adta lehetőségekkel sokat tudunk előrelépni, és továbbra is ki kívánjuk használni az ilyen jellegű segítségeket.

Milyen egyéb fejlesztések, beruházások történtek, melyeket nem pályázatból finanszírozott az Önkormányzat?
- Sajnos nem minden tervünket tudjuk pályázati forrásból finanszírozni, ezáltal az Önkormányzat a saját zsebébe is mélyen belenyúl, viszont szerencsére stabil helyzetben állunk, így a felmerült problémákat, igényeket a lehető legjobban igyekszünk megoldani, megvalósítani. Az elmúlt években a saját forrásból megvalósult fejlesztések között szerepelt többek között a Fő tér rendezése, temetővilágítás felszerelése, új padok elhelyezése a temetőben, játszótér kialakítása a Vásártéren, kerítés kialakítása a tónál lévő játszótér köré, szoborfelújítások, a Fülesi-Új-Petőfi utcák összekötése murvázott úttal, díszvilágítás kihelyezése karácsonykor, villanyhálózat-rendezés a Vásártéren, sportöltöző villanyhálózatának teljes felújítása, kultúrház világításának korszerűsítése. Beruházás jellegű saját költségeink voltak a hómaró beszerzése, falugondnoki busz cseréje baleset miatt, 30 garnitúra sörpad és sátrak (100 m2) vásárlása, a kultúrotthonban elektronikus információs rendszerek kialakítása, teherkisbusz vásárlása és az információs táblák (hirdetők) cseréje. Ez mind-mind rengeteg teendő, és mindezek mellett még számos felújítás, beruházás vár ránk, de ahogy eddig is, továbbra is fenntartjuk és a lehetőségeket kihasználva fejlesztjük kicsi falunkat.

Undról köztudott, hogy mindig nagy látogatószámot eredményeznek a rendezvényei. Milyen hagyományos eseményei vannak a településnek és melyek indultak nemrégiben?
- Nyáron nagy népszerűségnek örvend az Impulzus-InfTech.hu kupa, melyet 2015-től rendezünk. Ezen alkalommal futballmérkőzések, gulyásfőzőverseny, sportbemutatók, hadijáték-bemutató (mely egyre nagyobb sikernek örvend) és különböző szórakoztató programok közül válogathatnak a látogatók. 2017-ben településünk is csatlakozott a Kápolnák útján programhoz, mely által megállót biztosítunk a kerékpározóknak. A túra során kulturális programmal várjuk a csapatot. 2017 óta próbáljuk hagyománnyá tenni a búcsút. 2018-ban kapcsolódtunk be a ROBOG A SKANZEN utazókiállításba, melyet a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum indított. Az utazókiállítás során végiglátogatják azokat a falvakat és településeket, ahonnan az elmúlt évtizedek során a vidéki Magyarország tárgyi és építészeti emlékei a múzeumhoz kerültek. Köztudott, hogy a Szentendrei Skanzenben található egy undi ház, ezáltal kerülhettünk be a programba. Az undi ház leírásából néhány idézet: „A nyugati határszélre települt horvátok népi építészetének és anyagi kultúrájának reprezentánsa az ollószáras, szelemenes tetőszerkezetű zsuppfedésű épület. Az eredetijét Kisisc Máté 1841-ben építette, ahogy ezt a szobai mestergerendán megörökítették. (...) Az oldalszárnyi kamrája Undon ideiglenes kosárfonó műhely, tejbegyűjtő hely és szatócsbolt is volt. A skanzenben az eredeti berendezési tárgyakkal, mint szatócsbolt jelenleg is működik. (...) A leírás szerint az utcai szobában fiatal házaspár lakott a gyerekeivel, a berendezési tárgyak nagy része helybeli és környékbeli mesterek keze munkája. (Ilyeneket csinált a faluban a falu bognára - asztalosa Parragh József (Sárosi), aki akkor a Gállyal szemben lakott és dolgozott.) (...) A hátsó udvar felőli szoba az idősebb házaspár otthona volt."
Megemlékezéseink közé tartozik a halottak napi kegyeleti gyertyagyújtás, a határőr emléktúra, és a Doni Áttörés emléktúra. A tavalyi évben pedig egy országos visszhangú esemény került nálunk megrendezésre; egy 1,1 megawattos naperőműpark alapkövét tettük le a futballpálya mellett, melyhez majd kétéves előkészítő munka eredményeként érkeztünk el. Kéthektáros területet adunk bérbe negyven évre a beruházó Pannon Green Power Kft.-nek, hogy megépülhessen a naperőműpark. Ez egyrészt bevételt jelent az önkormányzatnak, másrészt a zöldenergiával hétszáz család éves energiaellátását biztosítják.

Mit tudsz mondani a jövőre nézve?
- A lakosság többségének támogatását tudhatom magaménak, de azért az egyértelmű, hogy még ilyen kis közösségen belül sem lehet olyan döntéseket hozni, hogy azok mindenki számára jók legyenek. Eddig is törekedtem és a jövőben is törekedni fogok arra, hogy munkámmal a kis falunk érdekeit képviseljem. A jövő pályázati lehetőségei közül igyekszünk a lehető legtöbbet kihasználni, illetve saját forrásból gazdálkodni, haladni előre, hogy egyre nagyobb mértékben tudjunk fejlődni.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.