2022. december 8. csütörtök
[Répcevidék]

Interjú a Büki Női Kar csepregi karvezetőjével

Hováthné Pados Teréz
Interjú a Büki Női Kar csepregi karvezetőjével
Huszonöt évesek lettünk!
A Büki Női Kar 2019. november 16-án tartotta jubileumi koncertjét a Büki MSK színháztermében.
A kórus karvezetője a kezdetektől Hárominé Orbán Erika, a büki iskola ének szakos pedagógusa. Sok éven át együtt tanítottunk.
Kérdéseimre szívesen válaszolt.

1. Milyen indíttatás hozta létra az énekkart?
1994-ben alakult az akkori Művelődési Ház igazgatónője Kátai Ferencné kért fel arra, hogy álljunk páran össze egy karácsonyi műsoron való szereplésre. Ebből a szereplésből aztán 25 év lett. Ebben az időben Bükön mi voltunk az első kulturális csoport, akik a mai napig töretlen lendülettel próbálunk hétről hétre.
2. Kikből áll az együttes?
A csapatban a fiataltól az idősebb korosztályig mindenki megtalálható. Kezdetben zömmel kollégák énekeltek, de aztán jöttek az ismerősök, a tanítványok, s a kezdetben 10-12 főből mára 22 főre duzzadt a tagság. A kórustársak főleg Bükön élnek, de Csepregről, Szakonyból, Bőből is járnak át a kóruspróbákra.
3. Milyen dalok szerepelnek az együttes repertoárjában?
Fontosnak tartjuk népdalaink megismerését, illetve megismertetését. Eleinte egy szólamban szólaltattuk meg a népdalcsokrokat, de mára már eljutottunk a többszólamú népdalfeldolgozásokig. Fontosnak tartjuk a magyar és az európai kórusirodalom megismerését és megismertetését. Nagyon szeretjük Balázs Árpád, Bárdos Lajos, Karai József, Bartók Béla és Kodály Zoltán kórusműveit tanulni és megszólaltatni. Nem áll messze tőlünk egy-egy ismertebb operarészlet sem.
4. Hány szólam van? Milyen hangszer kíséri általában a kórust?
Kezdetben természetesen csak egyszólamú dalokat tanultunk, de ma már a többszólamú művek tanulása fontos feladat számunkra. Kórusunk köszönettel és hálával tartozik Bogáti Péter zongorakísérőnknek, aki Szombathelyről lelkesen jár próbáinkra. Szakmai munkája mellett felvidítja tagságunkat egy-egy fárasztó próba közepette.
5. Hol és milyen alkalmakkor énekelt már a Büki Női Kar?
A fellépések száma megszámlálhatatlan. A legtöbb fellépés természetesen Bükön volt különböző ünnepélyeken, rendezvényeken. A karácsonyi hangversenyeink mindig nagyszámú közönséget vonzanak. Többször megfordultunk Bük testvérvárosában, Törökbálinton. Több kórussal is ápoljuk a kapcsolatot. A legemlékezetesebb szereplés viszont Svájchoz köti a kórust.

6. Más énekkarral közösen szokott-e fellépni a Női Kar?
Természetesen igen. Én az itthoni rendezvényeinkről beszélnék, ahol gyakran fellépünk a város kórusaival, mint a mai alkalom is. Név szerint a Clemens Madrigálkórus, a Répcementi Férfikar, az FNP Általános Iskola Gyermekkórusa, illetve a helyi horvátok kórusa. Hozzáteszem, hogy nemrég egy jótékonysági koncerten is részt vett kórusunk. A jubileumi koncertünk ünnepi fénye rám is ragyogott, hiszen én is alapító tagja vagyok a kórusnak. Reméljük, még sokáig tudunk együtt énekelni. Köszönet karvezetőnknek a sok munkáért.

A műsor után baráti beszélgetéssel folytatódott az est, zárásként pedig elénekeltük közösen ezt a szép dalt:
„Mindenik embernek a lelkében dal van
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek."

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.