2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Három művész egy malomban

Magyarné Kiss Éva
Három művész egy malomban

Hányan csodáltuk már meg Szombathelyen a Fő tér 40¬-41. szám alatt James Joyce író és költő szobrát, amint „kilép" a falból ?
Hányan ültünk le Weöres Sándor szobra mellé a padra akár egy fotó kedvéért?
Az uszoda előtt megálltunk-e már a sárkányos kútnál?
Megtaláltuk az alkotó nevét Szombathely közkedvelt szobrain? Mert ő bizony szereti elrejteni azt.
Ki készítette ezeket a megszólalásig hű tükörképeit az egykor élő költőknek, politikusoknak, neves embereknek?
Az alkotó szobrászművész neve: Veres Gábor.
Ne keressük őt a fővárosban vagy más nyüzsgő megyeszékhelyen, rátalálhatunk Hegyfaluban, annak is a fák által körbeölelt, Répce folyó menti, vízimalomból átalakított műterem- és lakóházában.
Itt él és alkot a művész élete párjával, Veres Éva ötvösművésszel már több mint harminc éve, és fiuk, Márton Vitéz is szobrászművész diplomát szerzett.
Ismerjük meg kicsit a Békés megye Békés városában született szobrászművészt, akinek még tanítványokat is volt kedve és energiája terelgetni a művészet rögös útján.
Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában még építésznek álmodták meg tanárai az életútját, de egy évet végzett a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán, majd Budapestre ment a Képzőművészeti Főiskolára - melynek elvégzése után még két évig mesterképzős volt és tanári diplomát is szerzett.
Borsos Miklós mellett az elhunyt Borbás Tibor szobrászművész munkássága volt nagy hatással rá. Diploma utáni első munkája a Mezőgazdasági Múzeumban látható, ide a díszterembe az építész négy fülkeszobrot tervezett, ebből kettő, a Tavasz és az Ősz fülkeszobor Veres Gábor munkája.
Első köztéri szobra Kiskőrösön a Petőfi Múzeum mögötti Műfordítók Szoborparkjában áll.
Szombathelyre első köztéri szobrát Antall Józsefről mintázta, amely
annyira megtetszett a volt miniszterelnök özvegyének, Klára asszonynak, hogy kérésére az Antall József-portrészobor-pályázatokra ezután Veres Gábort mindig meghívták.
Így készített mellszobrot Antall Józsefről, amely Brüsszelben az Európai Parlamentben a róla elnevezett teremben található, de a Római Magyar Akadémia udvarán álló portré is az ő munkája. Az egész alakos, életnagyságnál nagyobb ülő szobrát is elkészítette a Miniszterelnökség előtti térre a Budai várba, de ez még felállításra vár.


Zebegényben, a Szőnyi István Nyári Művészeti Szabadiskolában kezdte a szobrászatot oktatni, itt érzett rá a tanári munka ízére.
A művészházaspár Budapest után rátalált Hegyfaluban a romokban álló és általuk felújított vízimalomra, a szombathelyi Művészeti Szakgimnázium meg rátalált a fiatal házaspárra és felkérte őket tanári munkára: Veres Gábor portrémintázást tanított itt, majd igazgatóhelyettesként vezette a képző- és iparművészeti tagozatot. A szakközépiskolában eltöltött évek alatt számtalan diák táborozott nyaranta a malomkertben, nyári alkotóműhelyként is funkcionált a kb. 6 méter belmagasságú műterem.
Diákjai közül sok ígéretes tehetség került ki, akik rendre nyertek országos versenyeket, díjakat.
Több mint száz köztéri szobor és alkotás fűződik Veres Gábor nevéhez, ebben foglaltatik számos díszkút, belső térbeli ötvösmunka.
Kedvenc műfaja portrészobrok alkotása: ll. János Pál pápáról készült portrészobra Szombathelyen, Liszt Ferencről készült pedig Kőszegen látható. Herman Ottót, Ottlik Gézát is megörökítő műve mellett még a közeli Rábapatyon Arany Jánosról készült alkotása is megtekinthető.
A világszerte ismert gazdag űrturista édesapjáról is készített mellszobrot: a híres kutatófizikus-atomtudós, akiről munkásságát elismerve nyugaton csillagot neveztek el! Hazánkban a tankönyvek sem említik Simonyi Károly nevét, szóval Charles Simonyi szülőfalujában, Egyházasfaluban az általános iskola felvette a tudós nevét, mellszobrának elkészítésére Veres Gábort kérték fel.
Sorolhatnánk még Kálmán Imre szobrát a Pesti Broadwayn (Nagymező utca), Ronald Reagan szobrát a fővárosban.
De vissza Szombathelyre! 2015-ben került a Székesegyház Irgalmasság kapuja felszentelésre, melyet Veres Gábor készített el. A bronzkapu Szent Márton életútját mutatja be, a közel 3,5 méter magas kétszárnyú bronzkapu hat domborműve meséli el az egykori Savariából származó szent életútját születésétől haláláig.
Másik kedvenc műfaja az érmészet: több mint kettőszáz éremoldalt készített már el nagy odafigyeléssel és igényességgel.

A 2020 óta nyugdíjas művész napjainkban sem vonult vissza a külvilágtól!
Aktív támogatója és résztvevője a Jáki Művészeti Tábornak, ahol kicsik és nagyok
ismerkedhetnek a különböző művészeti ágazatokkal, sőt ők maguk is alkothatnak ismert művészek társaságában. A 40 éve működő mezőtúri bronzöntő művésztelep munkájában is részt vesz.
Felhők felett és alatt is ki tud kapcsolódni: a vízisportok mellett a levegő szerelmese is.
Kedvenc hobbijai közé tartozik a repülőmodellezés, a Szombathelyi Repülőklub tagja.
Elmondása szerint ha felszáll a vitorlázó repülőgéppel, végtelen nagy nyugalom fogja el az embert.

2020-ban Veres Gábor szobrászművész és felesége, Veres Éva ötvösművész elnyerték a
MOL Mester-M Díjat. Az erről szóló rövid videó megtekinthető a YouTube-videócsatornán
„Veres Éva ötvösművész és Veres Gábor szobrászművész - MOL Mester-M Díj 2020" cím alatt.
2022.március 15-én Veres Gábor szobrászművészt Magyarország Munkácsy Mihály-díjával tüntették ki. A vele készült riport visszahallgatható a Kossuth rádió 2022. április 1-i
„Nagyok" c. műsorában.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Három művész egy malomban
Három művész egy malomban
Három művész egy malomban
Három művész egy malomban
Három művész egy malomban