2021. március 5. péntek
[Répcevidék]

Fiatalodó falu, a legkisebb közös hivatallal – Horvátzsidány

yde
Fiatalodó falu, a legkisebb közös hivatallal – Horvátzsidány
Visszahívják idén az egykor ide menekült horvát gyerekeket, készülnek építkezésekre – persze sikeres pályázatok esetén. Mozgalmas év kezdődött Horvátzsidányban.

LAKOSSÁG
Most nyolcszáz körüli, inkább 850 Horvátzsidány lakosságszáma - kezdte az évindító beszélgetést Krizmanich István polgármester. Fiatalodik a falu: több a 14 éven aluli lakos, mint a hetven éven felüli. Jól mutatja a fiatalodást az is, hogy tíz éve 17 gyerek járt a horvátzsidányi oviba, most 34 - sorolta a polgármester. A viszonylag magas a születésszám mellett ennek az is az oka, hogy sok Kelet-Magyarországról ideköltözött család is él a településen. A kiegyensúlyozott településkép is Horvátzsidány sajátja: körülbelül 2005 óta van koncepció a rendezett falura. Például belakták az egykori iskolaépületet, sorban újították fel az épületrészeket. Először az orvosi és fogorvosi rendelő, a védőnői szolgálat kialakítása valósult meg, az egészségházzal új centrumot kapott a falu. A pályázati sikerek mellett önerő és társadalmi munka is segítette a bővülést, szépülést.
Az önkormányzati hivatalnak is helye lett a „központban". A négy falu közös hivatala azért különleges, mert az ország legkisebb hivatala - emelte ki Krizmanich István. Körülbelül 1700 a négy falu lakossága, márpedig 2 ezer alatt nem lehetne saját hivatalt működtetni, azonban nemzetiségi kedvezménnyel lobbizták ki a lehetőséget. A hivatal jellemzője, hogy próbálnak nemcsak a faluban, hanem a környező településekben is gondolkodni - mondta a polgármester. A többi intézményt is ide költöztették: óvoda, az iskola alsó tagozata, közösségi tér. Csak az idősek napközi otthona van messzebb, egy négy falut kiszolgáló szociális centrum.

KÖZÖSSÉGEK
Fontos a közösségi tér is, hiszen aktív a kulturális élet a faluban, minden csoportnak igyekeztek helyet biztosítani. A közösségi életre egyébként nem lehet panasz: mind a négy faluban aktív a hagyományőrzés, a természetvédelem, az önkéntes tűzoltóság. Több bejegyzett egyesület és baráti kör működik, a horvát nemzetiségi hagyomány nagyon erős. A polgármester emlékeztetett, hogy ötszáz éve horvát település Horvátzsidány, most 54 százalékban lakják horvátok, de mindenféle nemzetiségű betelepülőt szívesen fogadnak. Lakik most is itt német, osztrák, angol, svájci állampolgár, valamint erdélyi és kárpátaljai magyar család is van.
Az önkormányzatnak nincs saját telke, ezzel nem tudják segíteni a letelepedést, de magántelkek vannak - várják a betelepülőket.
Az önkormányzat gazdálkodása szempontjából negatívumként említette a polgármester, hogy nincs saját ipar, így iparűzési adó sincs. A helyiek nagy része Ausztriában, vagy Ausztriában is dolgozik, és a beköltözőkkel is ez a helyzet: ott találnak megélhetést, itt telepednek le - ismertette a polgármester.

PROGRAMOK
Unatkozni nem lehet Horvátzsidányban, jóformán minden hétre jut rendezvény. Például a horvát bállal kezdődik és felvonulással zárul a farsangi időszak. Több zenekar is van a faluban, és csaknem száz embert megmozgatnak: nemcsak horvát népi zenekar, hanem rockzenekar is van Horvátzsidányban. A színjátszókör Horvátországtól Ausztrián át, Magyarország horvát falvaiban lép fel - egy-egy tavaszra, volt, hogy több mint húsz fellépés jutott.
A hagyományos programok és szabadidős lehetőségek közül kiemelte a polgármester, hogy pünkösdkor lesz a 25 éves évfordulója annak, hogy 84 gyermek érkezett Horvátországból a háború idején. Találkozót szerveznek: szeretnék, ha visszatérnének az akkor 14 éves gyerekek, kíváncsiak, mi lett belőlük.

TERVEK
Több felújítás is szerepel az idei tervek között a faluban. Az egyik az óvoda belső felújítása és tetőcseréje, valamint az udvarfelújítás. Ez egy 28 millió forintos terv. A másik a szociális központ további újítása, a harmadik egy gépbeszerzés, a negyedik pedig a hivatal infrastruktúra-fejlesztése, és említette még egy kültéri fitneszpark kialakításának tervét is Krizmanich István. Az adósságkonszolidációban 10 millió forintot kapott Horvátzsidány: ugyanennyit tettek hozzá, ebből a pénzből pedig utakat újítanak meg, májusban kezdődhet a kivitelezés. Reméli a polgármester, hogy lesz pályázat a művelődési ház tetőfelújítására, miután önerőből a mosdókat sikerült rendbetenni.

TURIZMUS
Egy harmadik panzió épül éppen Horvátzsidányban, ezzel pedig száz szálláshely faluja lesz a település - ismertette a polgármester. Elsősorban a természeti értékekre épül a turizmus, és két környékbeli látványosságra építenek, Bükfürdő és Kőszeg előnyeit próbálják kihasználni. És persze az országos hírű Peruska Mária emlékhely nyaranta vallási programokkal várja a Horvátzsidányba látogatókat - zárta a polgármester.

 

 

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Fiatalodó falu, a legkisebb közös hivatallal – Horvátzsidány
Fiatalodó falu, a legkisebb közös hivatallal – Horvátzsidány
Fiatalodó falu, a legkisebb közös hivatallal – Horvátzsidány
Fiatalodó falu, a legkisebb közös hivatallal – Horvátzsidány