2023. szeptember 23. szombat
[Répcevidék]

Élet Csáfordjánosfán

Balogh - Igler Patrícia
Élet Csáfordjánosfán

Egy kis település Győr-Moson-Sopron és Vas megye határán, mely a tőzikéiről ismert. Csáfordjánosfa a neve, polgármestere Németh Albert. Vele beszélgettem ebben a hónapban, és kértem, hogy röviden mutassa be a község jelenlegi életét.
„A Magyar Falu program által meghirdetett pályázati lehetőségek nekünk is nagy segítséget nyújtottak - kezdte beszámolóját. - Három sikeres pályázatot tudhatunk magunkénak. A temető kerítésének felújítására, falugondnoki busz vásárlására, illetve a 2019-es rendezvényeinkre kaptunk támogatást. A régi falugondnoki buszt éppen most, július végén sikerült továbbadnunk, így várjuk az új járművet. A pályázati forrásból megvalósult rendezvények közé sorolhatjuk a tavaly szeptemberben megrendezett kerékpáros napunkat, illetve az adventi Takács Nicolas-koncertet is, mely programok sok résztvevőt hoztak. Az idei évi ciklusban egy kültéri közösségi tér létrehozására nyújtottuk be igényünket, melyet sikeresen el is nyertünk. A jövőben így lesz lehetőség kültéren is, egy fedett helyen megszervezni rendezvényeinket.
Mint minden település, mi is próbáltuk a lehető legjobban átvészelni ezt a vírusos időszakot, osztottunk védőmaszkot, fertőtlenítőt, nyugdíjasoknak állítottunk össze csomagokat. Tűzoltóink minden héten fertőtlenítették a buszmegállókat, közösségi házat, szociális otthont, így mi is próbáltunk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél hamarabb túl legyünk ezen a helyzeten. A rendezvényeink szempontjából az idei év természetesen nekünk is megálljt parancsolt, viszont még a vírushelyzet előtt meg tudtuk tartani a Tőzike Fesztivált, mely már negyedik alkalommal került megrendezésre, és idén is nagy látogatószámot eredményezett. 3 éve egy Széchenyi 2020-as, „Magadért sportolj" pályázat által megrendezett országos megmozdulás keretében kérték fel településünket, hogy csatlakozzunk a programhoz. A megmozdulás keretein belül 2 éve szerveztek a faluházban egy tájékoztató napot Kertész Tamás közreműködésével, tavaly a gyermekeknek tartott egy interaktív sportos előadást, idén pedig július 10-én Nicken voltunk egy kerékpártúrán, ahol a túra végén gulyással vártak minket. Az idősebbek, akik nem tudtak biciklivel menni, őket a falubusz szállította, így ők is részt tudtak venni ebben a programban. Az idei évre nagyobb programokat nem szerveztünk, meglátjuk, mit hoz a jövő. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a településen élőknek, hogy mindenki fegyelmezetten és türelmesen viselte ezt a vírushelyzetet, és bízunk benne, hogy jövőre újult erővel tudunk belevágni az évbe, és minden haladhat tovább a megszokott kerékvágásban" - zárta mondandóját Németh Albert.

Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
[Fotók]
Élet Csáfordjánosfán
Élet Csáfordjánosfán
Élet Csáfordjánosfán